Poseta Milanovića BiH otkazana iz bezbednosnih razloga

Region 19. dec 202110:47 > 13:18
Podeli:
Izvor: N1

Poseta predsednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obeležavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja “Beli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, predviđena za danas, otkazana je zbog bezbednosnih razloga, saopšteno je jutros iz kabineta hrvatskog predsednika.

Odluka o otkazivanju poseta „temelji se na bezbednosnoj proceni nadležnih institucija Republike Hrvatske“, navedeno je u saopštenju, ali više detalja o razlozima nije navedeno, javila je agencija Hina.

„Predsednik Milanović izražava žaljenje što neće učestvovati na obeležavanju tog, za Hrvate Lašvanske doline, važnog događaja, a organizatorima obeležavanja upućuje snažnu podršku i zahvalnost što čuvaju uspomenu na humanitarni konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu'“, navodi se u saopštenju iz Milanovićevog kabineta.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je žaljenje zbog otkazivanja posete Milanovića BiH, ocenjujući da su višemesečni napetost i političke krize, govor mržnje i sukobljavanja stvorili nesigurnu atmosferu u toj zemlji, a mediji navode da je otkazivanje usledilo posle procene hrvatske obaveštajne agencije (SOA).

„Hrvatski narodni sabor (HNS) iskazuje žaljenje zbog otkazanog posjeta predsjednika Republike Hrvatske Milanovića. Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u Bosni i Hercegovini razumijemo ovakav potez“, prenela je Hina saopštenje HNS BiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, pozvali su na pojačanu budnost agencija BiH zaduženih za bezbednost, a od političara da zaustave eskalaciju krize i prestanu sa govorom mržnje i retorikom koja podstiče sukobe, navodi zagrebačka agencija.

Komentari

Vaš komentar