Portparolka EK osudila izjavu crnogorskog ministra pravde o Srebrenici

Region 29. mar. 202114:14 > 15:102 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Evropska unija odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom komentara ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o Srebrenici, prenela je RTCG.

Leposavić je prošle sedmice u parlamentu rekao da ne zna da li je postojala „genocidna namera 1995. u Srebrenici“, već da samo može da veruje presudi suda u Hagu koji je, kako je rekao, izgubio svoj legitimitet. On je kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kad se to i „nedvosmisleno utvrdi“.

„Prošle godine obeležili smo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Krajnje je vreme da svi politički lideri u regionu predvode put u poštovanju žrtava i promociji pomirenja“, naglasila je Pisonero.

U Komisiji poručuju da je EU unija vrednosti, uz ocenu da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, ili revizionizam protivrečni sa najosnovnijim od tih vrednosti.

„Očekuje se da svaka zemlja koja teži pridruživanju EU poštuje i promoviše EU vrednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To uključuje postupanje sa žrtvama genocida s krajnjim poštovanjem i dostojanstvom“, zaključila je Ana Pisonero.

Crnogorski ministar pravde kaže da nije relativizovao genocid u Srebrenici

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić kazao je da ni lično, ni kao javni funkcioner, nije relativizovao niti negirao zločin genocida u Srebrenici, nakon što su njegovu izjavu u parlamentu oštro osudili predstavnici međunarodne zajednice, političke stranke i nevladin sektor u Crnoj Gori.

Poručio je da neće podneti ostavku.

Leposavić je relativizovao na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

Vlada se povodom njegove izjave nije oglašavala, ali su predstavnici međunarodne zajednice zatražili da jasno kažu da je u Srebrenici bio genocid.

Leposavić je rekao da mu je, iako je stavove izneo bez namere da negira ili umanji obim i posledice masakra u Srebrenici, žao što to nije učinio na način da nijedan građanin islamske veroispovesti ne bude povređen.

On je kazao da pitanje koje mu je opozicija postavila u parlamentu da li priznaje genocid u Srebrenici predstavlja „zlu nameru“.

„Tražiti, dakle, od svakog živog čoveka i javnog funkcionera da prizna zločin koji nije učinio, ne dozvoljavajući mu da govori o patnjama svog ili drugog naroda i, uz sve to, navoditi kako to nema za cilj nametanje kolektivne odgovornosti, najveće je licemerje. To je ujedno i najsigurniji put da se narodi, koji jednako pate, i zauvek udalje i od šanse da se pomire“, naveo je Leposavić u saopštenju.

Ocenio je da Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju nije uspeo da stvori uslove za pomirenje naroda i da nam je ostavljeno da „sami nađemo put do razumevanja i punog poštovanja“.

„S istinskom željom da se pomirenje desi, naglasio sam da to ne može biti put međusobnog optuživanja i ignorisanja patnji onih sa kojima se pomirenje traži. Taj stav sam izneo u najboljoj veri, prema ličnoj savesti i u skladu sa sopstvenim profesionalnim znanjem, baš zato što sam ministar pravde i ljudskih prava svih, a ne samo jednih ili samo drugih“, naveo je Leposavić.

Vlada Crne Gore: Osuđujemo sve zločine, bez obzira ko ih je počinio

Vlada Crne Gore, sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija, među kojima je i Deklaracija o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine, kao i svi drugi ratni zločini tokom sukoba u SFRJ.

Vlada Crne Gore je u saopštenju naglasila kako „niti želi, niti može da menja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim, jer je to suprotno načelu da je svaki zločin pojedinačan, da ima konkretne izvršioce i, nažalost, konkretne žrtve i da za takve zločine uvek odgovaraju konkretni pojedinci“.

Vlada na čelu sa premijerom Krivokapićem osuđuje sve zločine učinjene od bilo koga i solidariše se sa porodicama svih žrtava bilo kog zločina, navedeno je u saopštenju.

Krivokapić, zajedno sa ministrom pravde i ostalim članovima Vlade izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama.

Pomirenje među narodima i državama regiona od najveće su važnosti za Vladu Crne Gore, dodaje se u saopštenju Vlade u Podgorici povodom izjave EU kojom se odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizacija ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

Komentari

Vaš komentar