Pooštrene epidemiološke mere u Crnoj Gori: Maske u prodavnicama, na pumpama…

Region 29. jul 202211:381 komentar
Podeli:
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, inicijativa za smenu Dritana Abazovića,
Izvor: N1

Do 12. avgusta zbog povećanog broja noovobolelih donete su, pored aktuelnih, dodatne epidemiološke mere u Crnoj Gori u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, prenose Vijesti.

Jedna od novih mera je, pišu Vijesti, nošenje zaštitne maske u svim ustanovama javne uprave, prodavnicama, apotekama i benzinskim stanicama…

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim delovima aerodroma, železničkim i autobuskim stanicama.

„Naglašavamo da ukoliko navedene mere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahteva za hospitalizaciju, uslediće mera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima. Da do toga ne bi došlo, uz uverenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje tri meseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije, naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65 godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima. Od ukupnog broja preminulih, 72 odsto su bile nevakcinisane osobe“, rekao je Galić.

Intenzitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je, kako je naveo, na visokom nivou, široka je prostorna rasprostranjenost sa akcentom na opštine južnog i centralnog regiona zemlje i trendom porasta epidemije sa dupliranjem broja novoregistrovanih slučajeva na dvonedeljnom nivou.

Galić je rekao da će Institut pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mere.

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sednici usvojila predlog da važeće epidemiološke mere protiv koronavirusa ostanu na snazi i narednih 14 dana.

Komentari

Vaš komentar