Podneta inicijativa za smenu predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića

Region 21. jan 202216:182 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog da se predsednik parlamenta Aleksa Bečić razreši sa te dužnosti.

Kako prenose Vijesti, predlog je potpisalo 38 poslanika opozicionih partija – DPS, SDP, SD, LP, BS i Albanske koalicije Jednoglasno.

Predlog nije potpisao poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, kao ni Predrag Bošković iz DPS. Bošković je, kako je Vijestima rečeno iz DPS, u Slovačkoj, na Evropskom prvenstvu u rukometu, u skladu sa obavezama koje ima kao potpredsednik Evropske rukometne federacije (EHF).

„Skupština Crne Gore, za vreme mandata predsednika Skupštine Alekse Bečića, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore. Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svedoci nikad većih društvenih, političkih socijalnih podela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka“, navodi se u obrazloženju.

Dodaju da negativan godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji sastav Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, „najbolja ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, a značajan doprinos takvom Izveštaju i takvoj dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsednika.“

Navodi se da je za vreme ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, „a najveći razlog tome je nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsednika Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu“.

„Predsednik Bečić nije uspeo da delotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rešenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa“, piše u obrazloženju.

Podseća se da je implementacija ustavnih amandmana, odnosno, imenovanja u pravosuđu kvaiifikovanom većinom u Skupštini, jedno od ključnih EU privremenih merila za poglavlja 23 i 24.

„Rukovodstvo Skupštine je pokazalo potpuno ignorantski odnos prema ovoj činjenici i 16 meseci otkako je parlament konstituisan nije učinjen nijedan konkretan korak da se obezbedi ustavno i sistemsko razrešenje institucionalne i pravosudne blokade. Nije pokrenut proces dijaloga vlasti i opozicije kao jedini mehanizam da se dođe do potrebnog dogovora i konsenzusa oko ovih pitanja“.

Uzaludni su, kako se dodaje, bili i stalni pozivi brojnih EU zvaničnika da se pokrene „međupartijski dijalog“ i nađe rešenje za izbor vrhovnog državnog tužioca, Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda.

„Sve to je jasan i nedvosmislen dokaz da je svojim neodgovornim odnosom predsednik Bečić značajno doprineo urušavanju parlamenta kao mesta političkog i demokratskog dijaloga i to u najdelikatnijem trenutku za naš evropski put“.

Komentari

Vaš komentar