Podignuta optužnica protiv pet osoba za ratni zločin na području Rogatice

Region 17. maj. 202210:17
Podeli:
Sud BiH, Tužilaštvo BiH
Izvor: N1

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine u BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Neškovića (57), rođenog u Rogatici, Pante Pantovića (74), rođenog u Sarajevu, Slaviše Đerića zvanog "Đera" (49), rođenog u Rogatici, Nenada Ujića (50), rođenog u Rogatici i Pere Despeta (59), takođe rođenog u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vreme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u drugoj polovini 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

U optužnici se navodi da je u navedenom objektu, krajem jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim delom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloletna lica, kao i više od deset lica kojima je bila potrebna lekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa –Kladanj.

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posledice i danas osećaju.

Takođe, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio verski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svedoka, od čega tri svedoka sa dodeljenim merama zaštite, dva veštaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Vaš komentar