Podele su u modi: Georgiev kaže – kad krene mahanje zastavama, pazite džepove

Region 07. sep. 202119:29 > 19:315 komentara
Podeli:

Događaji u Crnoj Gori tokom ustoličenja mitropolita Joanikija ponovo su zaoštrili retoriku među političarima i podigli tenzije u regionu. Ali to nije usamljen slučaj. Pojedini sagovornici N1 smatraju da atmosfera neretko liči na onu iz devedesetih. Cilj je, kažu, da se skrene pažnja sa problema koji se zaista tiču građana.

Brojanje krvnih zrnaca, podele na nas i njih, ko god bili jedni ili drugi, i ove sezone su u modi.

„Vlade koja besprizorno služi i dalje interesima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma“, kazao je Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

POVEZANE VESTI

„Ni ti ni bilo ko drugi, nećete uspeti da pokorite Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste to činili u prethodnih trideset godina“, odgovorio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Osim prelaska na novo „ti“, između dva predsednika rasprava se ovih dana povela i o temi „srpski svet“ koju je nametnuo ministar Aleksandar Vulin.

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman odgovara da su takve „osvajačke politike“ poražene. Vulin uzvraća da „srpski svet“ nije poziv na sukobe, već odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima van Srbije.

Nacionalizam je ponovo oružje i oruđe za političko razračunavanje, smatra reditelj Janko Baljak.

„Ove bučne predstave koje, eto tako, se serviraju, prikrivaju pravu sliku realnog života u svim državama“, smatra Baljak.

„Kada želite da skrenete pažnju sa ekonomskih pandemijskih, zdravstvenih i u ovom slučaju pitanja koja su nerešena u bilateralnim odnosima sa susedima, pokušavate to da učinite na ovaj način“, izjavio je Marko Dašić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Dašić smatra da u retorici iz Beograda ima nekih promena i da poruke više liče na one koje smo ranije mogli čuti iz regiona.

„Jer kada visoki zvaničnik kaže da će stati na put mešanju u unutrašnje poslove i kontroli političkih i društvenih procesa koji 30 godina dolaze iz Crne Gore – to je možda retorički nastup koji smo dosad mogli da čujemo iz Sarajeva ili možda iz Podgorice ili sa Cetinja“, kaže Dašić.

Predsednik nas upoređuje sa zemljama koje su dvadest puta manje od nas, govori da odatle stiže napad na njega, a sve to u cilju mobilizacije birača jer druga priča ne prolazi, kaže direktor NewsMax Adria.

„Pravo da vam kažem, meni to izgleda isto kao neka klasična radikalska manipulacija. I mi smo negde u jednom uvodniku rekli – pazite na džepove. Čim krenu da vam mašu zastavama, da vam puštaju himnu, nešto će vam ispasti iz džepa. Tako da čini mi se da je to neki narativ za ovu jesen“, ocenio je Slobodan Georgiev, direktor NewsMax Adria.

Negiranje drugog, proglašavanje sebe žrtvom i pokušaj da se svi skupe oko jedne zastave, dešava se gde god su populisti na vlasti, kaže Georgiev.

„Ono što je ovde kod nas specifično jeste ta vrsta histerije i, kako da kažem, tog populizma do krajnih granica“, dodao je Georgiev.

Od zapaljive retorike najveću štetu imaju upravo građani, smatraju naši sagovornici.

Komentari

Vaš komentar