Počela evakuacija migranata iz kampa „Lipa“ kod Bihaća

Region 29. dec. 202016:41
Podeli:
Bihać migranti
Izvor: Anadolija/ Amar Mehić

Oko 500 migranata iz kampa "Lipa", kod Bihaća u utorak se autobusima prevozi na novu lokaciju u Sarajevu.

Na prostoru bivšeg kampa „Lipa“ neće ostati niko. Migranti, kako navode mediji, napuštaju kamp uzvikujući „Italija, Italija!“.

Jedan deo će biti prevezen u Sarajevo, drugi su krenuli prema Bihaću, a ostali „prema jednom improvizovanom novouspostavljenom kampu“.

U požaru u kampu „Lipa“ 23. decembra izgoreli su šatori, koji su bili jedini krov nad glavom za više od 1.300 migranata koji traže put ka zapadu Evropske unije.

Ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić izjavio je da je doneta preliminarna odluka, uz saglasnosti raznih nivoa vlasti, da migranti iz „Lipe“ kod Bihaća budu prebačeni u objekat Oružanih snaga BiH na Bradini kod Konjica.

„Dobili smo juče saglasnost domaćih institucija i međunarodnih organizacija, koje su odgovorne za upravljanje migrantskom krizom u BiH, da migrante koji se nalaze na otvorenom i na ‘Lipi’ kod Bihaća smestimo u bivšu lokaciju Oružanih snaga BiH, koja se nalazi na Bradini“, kazao je Cikotić.

Dodao je da je od Ministarstva odbrane BiH zatraženo da Predsedništvu BiH uputi zahtev da tu lokaciju na četiri meseca ustupi Službi za poslove sa strancima.

„Na svim nivoima postoje određeni otpori. Migrantska kriza nije bila planirana. Migranti su osobe koje borave na našem prostoru i koje su nepoželjni gde god ih nameravete smestiti“, istakao je ministar bezbednosti BiH.

Po njegovim rečima, o smeštaju migranata u Bradini postignut je „minimum konsenzusa potrebnih političkih faktora na više nivoa“. Cikotić je kazao da je plan da se za četiri meseca svi migranti ponovo vrate u „Lipu“, gde bi moglo biti smešteno 1.500 migranata. Odluci da se migranti smeste na Bradini se protivio ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Komentari

Vaš komentar