Plenković: Šmitovom odlukom osiguran politički opstanak Hrvata u BiH

Region 03. okt 202200:151 komentar
Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Kristijana Šmita kojom je promenjen izborni zakon BiH, istakavši da je time osiguran "politički opstanak" bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita u Ustavu Federacije BiH i Izbornom zakonu. U tome smo ga svo vreme podržavali nakon što nisu uspeli pregovori političkih aktera u BiH… Izmene osiguravaju politički opstanak Hrvata i legitimnu zastupljenost u Domu naroda i Vladi Federacije BiH“, napisao je na Tviteru hrvatski premijer a prenosi Hina.

Šmit je u nedelju nenajavljeno nametnuo izmene izbornog zakona koje se odnose na ustrojstvo i funkcionisanje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata.

„Posle izbora potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i u Predsedništvu BiH. I danas ponovno vidimo da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda“, dodao je Plenković.

Željko Komšić pobedio je u izbornoj trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pred kandidatkinjom HNS-a BiH Borjanom Krišto, pokazuju preliminarni rezultati.

Ipak, hrvatske stranke u BiH ne priznaju Komšića za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda, jer tvrde da je izabran glasovima Bošnjaka.

Komentari

Vaš komentar