Plenković razgovarao sa pilotima iz Oluje: Država će vas zaštititi

Region 27. maj. 202212:33 > 13:5230 komentara
Podeli:

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da se, povodom srpske optužnice, sastao sa vojnim pilotima koji su učestvovali u vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. i naglasio da će vlada iskoristiti sve dostupne mehanizme da ih zaštiti.

„U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni molbi za pravnu pomoć“, rekao je Plenković na početku sednice vlade.

Povezane vesti

On je kazao da je sa pilotima uoči sednice vlade razgovarao o informacijama koje je dobio iz medija da se u Srbiji „pripremaju optužnice protiv četiri pilota i to zapovednika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva iz vremena oslobodilačke akcije Oluja“.

Plenković je istakao da „nikad za vreme rata nije bilo komande koje bi bile usmerene protiv civilnih ciljeva“, komentarišući to što se piloti terete zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995.

„Vlada će, naravno, kao što je postupala i ranije, imali smo takvu situaciju prošle godine sa zapovednicima i generalima vezano za operaciju Bljesak, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrednosti na kojima je sazdana savremena i slobodna Hrvatska“, istakao je premijer.

On je podsetio da je pre dva dana u Davosu o toj optužnici razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Za nas je ceo Domovinski rat, a posebno operacija Oluja i Bljesak, deo oslobodilačkih napora hrvatske vojske, branitelja, policajaca za zaštitu i reintegraciju hrvatskog teritorija“, naglasio je Plenković.

On je ocenio da „nije dobro za odnose normalizacije, za proces pomirenja činjenica da Srbija u svom zakonu ima kvazi-univerzalnu jurisdikciju, proširenu nadležnost na države bivše SFRJ, čime ovakvim potezima radi korake unatrag u pogledu pomirenja“.

Zahvalio je predstavnicima srpske nacionalne manjine u hrvatskoj vladi, jer se, kako je rekao, na taj način daje odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, suživotu, integraciji i manjina.

„Zato sam uveren da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje, ne donosi boljitku odnosa, nego naprotiv, stvara atmosferu koja je onda polarizovana“, naglasio je hrvatski premijer.

On je zaključio da će vlada to znati da reši kao što je rešavala „brojne poteškoće ovog tipa i nastaviti konzistentnu politiku normalizacije odnosa, rešavanja otvorenih pitanja, istine i procesuiranja ratnih zločina“.

Komentari

Vaš komentar