Plenković pričao s Vučićem u Davosu: Za Hrvatsku je potez Srbije neprihvatljiv

Region 25. maj. 202215:3636 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

I premijer Hrvatske Andrej Plenković učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i potvrdio je da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imali kratak razgovor na margini sastanka o Zapadnom Balkanu.

POVEZANE VESTI

„Na tom sastanku sam iskazao nezadovoljstvo informacijom koju je on potvrdio – da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Mi smo, naravno, ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritoriji drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak napred“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao da se to sve događa u svetlu hrvatskih napora za normalizaciju odnosa, za unapređenje privredne saradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji gde su, tvrdi, vidljivi neki iskoraci. Takođe je rekao da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

"Politika koju mi vodimo već šest godina je politika saradnje, pomirenja, istine, odgovaranja za razne zločine… U svakom slučaju, ovakav potez, s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala, je neprihvatljiva”, kazao je Plenković.

Komentari

Vaš komentar