Plenković: Poziv Srbima u regionu da istaknu srpske zastave provokacija

Region 15. sep 202116:0012 komentara
zastava
Izvor: N1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je kao provokaciju to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Srbe u regionu da 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpske zastave.

„Takve akcije nemaju drugi smisao osim provokacije“, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je ocenio da su ožiljci režima Slobodana Miloševića u regionu „još živi“ i da je „svaka vrsta ovakve poruke zbog izazivanja negativnog efekta“.

Plenković je istakao da je Hrvatska pokazala zrelost i da ne naseda na provokacije.

On je ocenio da je najlakše krenuti u ping-pong žestokih izjava, ali da se time ništa ne postiže.

Plenković je pozdravio „jasan i artikulisan stav Milorada Pupovca i Borisa Miloševića“ o tom pitanju, istakavši da je za Hrvatsku „ta priča apsolvirana“.

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je juče da Hrvatska ima zakonom propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja koji je ograničen u službene ili druge poslovne svrhe i da Srbi u Hrvatskoj treba da ih poštuju.

On je naglasio da to treba razdvojiti od korišćenja zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju kao svoje službene zastave priznate od nadležnih na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Pupovac je objasnio da srpska manjina u Hrvatskoj kao svoju zvaničnu zastavu ima narodnu zastavu Srba, trobojnicu bez grba, koja je, kao i hrvatska zastava i zastava EU, stalno u prostorijama SNV.

Komentari

Vaš komentar