Plenković o optužbama iz Srbije: Ja sam očigledno glavni ustaša tamo

Region 06. okt 202213:48
andrej plenković prag
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Pragu da je video "besprizorne i burne reakcije" iz Srbije koja Hrvatsku optužuje da je zaslužna za to što Zapadni Balkan nije izuzet od embarga EU na uvoz ruske nafte.

„Ja sam očigledno glavni ustaša tamo u zadnja tri meseca. Srbija ne može da sedi na dve stolice”, kazao je Plenković u Pragu, uoči početka samita Evropske političke zajednice.

Poručio je da Srbija može da dobije koju god naftu želi, samo ne rusku.

“Svu naftu koju Srbija treba, može – osim ruske“, kazao je predsednik hrvatske vlade, a prenosi N1 Zagreb.

“Kad bi im privreda bila na kolenima… da građani nemaju benzin, to je drugo, ali da će Srbija imati jeftiniju naftu, a mi… štoa ćemo mi biti, budale“, upitao je Plenković.

“Ja sam prvi put doživeo da sam ja ustaša, to je jedna retorika van svih okvira i van svake pameti. Srbija neće biti ugrožena”, kazao je Plenković uoči sastanka na kom učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se Hrvatska sama pohvalila da je zasužna što Zapadni Balkan nije izuzet od embarga EU na uvoz ruske nafte.

„Ja ponavljam, Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi od 41. pa nadalje. Hrvatska samo radi svoj posao, sve ono što je radila prethodnih 70, 80 godina. Uopšte ne krivim“, rekao je predsednik Srbije, polemišući sa novinarima iz Hrvatske u Pragu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je ranije danas da će „uvođenje sankcija“ EU Srbiji u energetici, po „eksplicitnom zahtevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno naneti štetu vrednu stotina miliona evra Srbiji i njenim građanima.

RTS, međutim, javlja, pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika u Briselu, da je EU odložila odluku o mogućem izuzeću Zapadnog Balkana iz zabrane uvoza ruske nafte i da će se ovom pitanju pre nego što zabrana stupi na snagu.

Komentari

Vaš komentar