Plenković: Hrvatska podigla nivo pripravnosti vojske

Region 28. feb 202223:0511 komentara
Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, nakon zajedničke sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a, izjavio da je Hrvatska podigla nivo pripravnosti vojske.

Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na ova globalna zbivanja, a posebno se prate sva zbivanja u našem susedstvu, dodao je.

“Nikako ne bismo želeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji”, poručio je Plenković.

Upitan o mogućoj destabilizaciji na Kosovu zbog iskazane želje za ulaskom u NATO, kazao je: “Sve pratimo, ovo je jedno veliko ubrzanje istorije. Sve što je izgledalo do 24. februara je jedno, a nakon toga drugo. S velikim obzirom ćemo pratiti zbivanja i u našem susedstvu.”

U kontaktu smo s Ukrajinom diplomatskim putem, rekao je Andrej Plenković, dodavši da se Ukrajina sada treba da se fokusira na funkcionisanje i odbranu zemlje, kao i na mirovne pregovore.

“Oni znaju na kojoj strani je Hrvatska, u Kijevu sam bio pre svih drugih lidera u 12. mesecu, potpisao deklaraciju o podršoi evropskoj perspektivi Ukrajini. Oni jako dobro znaju ko im je prijatelj”, dodao je. Konstatujući da svaka zemlja postupa na način na koji misli da je dobro, rekao je da se nisu konsultovali s Mađarskom. „Znamo koje potrebe Ukrajina ima. Znamo kako je bilo početkom ’90-ih ovde”, naveo je premijer Hrvatske.

Kaže da se nada miru i povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine.

“Ja bih rekao da smo tu u poziciji nekoga ko brani svoj dom i onoga ko je izvršio brutalnu agresiju. Nisu to baš zaraćene stvari, to su stvari koje treba precizno da definišemo. Naravno da se nadamo povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine, ali u ovom trenutku nemam dovoljno informacija o sadržaju tih razgovora. Informisaćemo se tokom današnjeg dana i sutra”, rekao je predsednik hrvatske Vlade.

Upitan o Putinovim nuklearnim pretnjama, Plenković kaže da je sve ovo što se događa poslednjih pet dana – van svih okvira. „Ne želimo ni da zamislimo kakve bi posledice bile u realizaciji takvih pretnji. Treba da jasno markiramo pozicije. Ovaj ogroman paket sankcija će sigurno imati efekta na Rusiju i verujemo da će i to doneti do promene politike kakvu vodi danas”, rekao je Plenković.

Sve vesti u vezi sa Rusijom i Ukrajinom, čitajte u našem blogu uživo, iz minuta u minut…

 

 

Komentari

Vaš komentar