Plenković: Hrvatska je naručila više nego dovoljno vakcina, ali isporuke kasne

Region 13. mar. 202114:414 komentara
Podeli:
Izvor: Virginia Mayo/Pool via REUTERS

Hrvatska je, posredstvom centralizovanog sistema Evropske komisije, naručila "više nego dovoljno" vakcina protiv kovida-19, ali se suočava s kašnjenjem isporuka, jer proizvođači ne poštuju potpisano, izjavio je premijer Andrej Plenković u razgovoru za Frans 24, prenosi agencija Hina.

Plenković je u emisiji „Talking Europe“ francuske državne televizijske mreže govorio o pritužbama na račun Brisela zbog spore imunizacije stanovništva u EU, nedovoljnoj isporuci vakcina, kao i nedoumicama pojedinih zemalja u odnosu na vakcinu AstraZeneke i Univerziteta Oksford.

„Naručili smo više nego dovoljno, ali se vakcine distribuiraju ‘pro rata’, tj. koliko ste vakcina naručili od koje kompanije“, objasnio je Plenković, rekavši da je to pitanje glavna svrha njegovog boravka u Briselu.

Plenković je, kako navodi Hina, upozorio da se Hrvatska suočava s kašnjenjima u isporuci vakcina i da je došao u Brisel kako bi insistirao da se ono što je potpisano i naručeno „i isporuči“.

„O tome sam razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i njenim timom. Vakcinu smo naručili posredstvom centralizovanog sistema, koji je uspostavila EK“, objasnio je Plenković.

Hrvatska je, po njegovim rečima, prvo naručila 2,7 miliona doza, s namerom da udvostruči tu količinu, a reč je o o narudžbama 1,9 miliona doza vakcine Fajzer/BioNTek, 2,7 miliona doze AstraZeneka/Oksford, te po milion doza Moderne i vakcine Džonson & Džonson.

Plenković se saglasio s odlukom italijanske vlade da blokira isporuku 250.000 doza AstraZeneke Australiji i rekao kako podržava potez italijanskih vlasti da pošalju „konkretan signal“ AstraZeneki da „mora poštovati ono što je potpisano“.

Hrvatska je do sada vakcinisala tek pet odsto stanovništva i uz Francusku je po tome među najlošijima u EU.

Na pitanje da li je spreman da učini isto što i Mađarska, koja je kupila ruski Sputnjik V, ignorišući odobrenje Evropske agencije za lekove, Plenković je rekao kako „svaka vlada mora s najvećim oprezom pristupiti pitanjima vezanima za javno zdravlje, sigurnost građana i vakcinaciju“.

„Stručnjaci moraju pomoći vladama da donesu mudre odluke. Meni će kao premijeru javno zdravlje, sigurnost i zaštita naših građana uvijek biti na prvom mestu“, poručio je Plenković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar