Plenković: Hrvatska i Kosovo u nesrećama deluju zajedno

Region 31. jul. 202117:5043 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u intervjuu za kosovsko-albanski portal Albanian Post, da Hrvatska i Kosovo u nesrećama deluju zajedno, što je pokazala i prošlonedeljna saobraćajna nesreća kod Slavonskog Broda, u kojoj je poginulo deset osoba sa Kosova.

„U nesrećama i stojimo i delujemo zajedno. To smo pokazali, ne samo u ovoj neprilici, već i u ranijim kriznim situacijama i pretnjama u proteklih trideset godina“, kazao je Plenković.

„Hrvatska i Kosovo imaju kvalitetne bilateralne odnose i dobro se razumemo jer znamo koliko je zahtevan put do samostalnosti i izgradnje vlastite države“, dodao je hrvatski premijer, podsetivši da je Hrvatska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i da „aktivno zagovara“ evropski put Kosova.

Prošle nedelje je kod Slavonskog Broda sa autoputa izleteo kosovski autobus koji je putovao iz Frankfurta do Kosova. Poginulo je 10 osoba, a 10 je teško povređeno. Tom su prilikom sve hrvatske službe brzo reagovale i pružile medicinsku i drugu pomoć povređenima i organizovale prihvat nepovređenih putnika. U posetu povređenima došao je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Juče je na zgradi kosovske vlade u Prištini osvanula projekcija hrvatske zastave u znak zahvalnosti za pomoć povređenima u nesreći kod Slavonskog Broda, kao i natpis na albanskom: „Hvala, Hrvatska“.

Komentari

Vaš komentar