Piramida u Visokom i dalje atrakcija, za neke ništa posebno, za druge – lek

Region 03. jul 202219:39 > 21:3718 komentara
Podeli:

U Bosni jedna planina ne samo da je očuvana, već je i prava atrakcija. Dolina piramida i dalje privlači veliku pažnju. Ove godine očekuje se oko 200.000 posetilaca, pet puta više nego pre samo četiri godine. Otkako je Novak Đoković prepoznao tu lokaciju i tu dolazio na odmor, u poslednje vreme najbroniji su gosti iz regiona.

Bosanska piramida sunca već godinama privlači pažnju svetske javnosti, a domaću deli na one koji su za i protiv: one koji veruju da ovde nešto postoji i one koji kažu da ovde nema ničega. Bez potrage za konačnim odgovorom na to pitanje, ekipa N1 ovde je došla da potraži ljude koji su ovde pronašli nešto: nešto što ih smiruje, čini srećnim ili daje novu energiju.

Povezane vesti

Među njima je i Josip Pejaković, bard jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog glumišta. Jedan je od prvih koji su 2006. prepoznali i podržali ideju bosanskih piramida. Kako kaže, nije ni sanjao da će danas ovde dolaziti po zdravlje. Veruje da mu pomažu negativni joni iz tunela, a kaže da su to počeli da odobravaju i njegovi lekari.

„Jednostavno sam bio potpuno nepokretan, u kolicima. Sa izgubljenom kilažom, sa lošim vidom, sa nizom problema koje sam kasnije, postupno, vredno popravljao upravo u tim tunelima i tim komorama. Sat vremena, sedam dana, pa onda napraviti pauzu. Pa opet sedam dana po sat vremena i evo ja funkcionišem. Ja potpuno normalno govorim“, priča glumac i književnik Josip Pejaković.

Osnivač fondacije Dolina bosanskih piramida Semir Osmanagić kaže da se oni ne bave lečenjem i ne daju zdravstvene garancije. Ipak, dodaje da beleže sve više svedočanstava ljudi koji veruju da su boravkom u tunelima ispod piramide Sunca popravili zdravstveno stanje.

„Timovi eksperata za energetske fenomene, fizičari, elektroinženjeri, inženjeri zvuka, izmerili su čitav niz fenomena kao što su: energetski zrak kroz vrh piramide, vrlo blagotvorne energije u piramidama koje utiču povoljno na čovekovo zdravlje. Pritisak se snižava na normalu, šećer takođe pada na normalu“, navodi Osmanagić.

U tunelima „Ravne“ mogu se sresti desetine ljudi. Neki su tu prvi put, a neki dolaze redovno: da meditiraju ili se jednostavno opuste. Tu je i Bartolomej koji kaže da ovde dolazi godinama i da poznaje svaki kutak tunela.

„Tu znam da meditiram, smiriujem um, slušam tišinu. To je za mene nešto najlepše na svetu, kad mogu da slušam otkucaje svoga srca. Takav je mir moguće postići ovde u tunelima“, priča Bartolomej Stanković, pijanista i profesor klavira.

Ima li posebne energije i negativnih jona – ne može se reći, kaže reporter N1 Sarajevo i pojašnjava da nije stručan iz tih oblasti. Ali može da kaže da na 200 metara duboko u tunelima diše kao da je na planini. Ko god dođe ovde, ispriča neku svoju priču i doživljava piramide i tunele na svoj način. A možda je tako i najbolje. Uglavnom, većina kaže da uživa.

Komentari

Vaš komentar