Pavićević: Abazović najveći heroj crnogorske politike, Vlada „kratkog daha“

Region 05. jan. 202118:38 > 18:4734 komentara
Podeli:

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ocenio je da je crnogorski vicepremijer Dritan Abazović u periodu do izbora i nakon njih postao najveći heroj crnogorske politike, dok sa druge strane za premijera Zdravka Krivokapića kaže da je pokazao sve osim onog što je obećao da će nova vlada biti reformska i ekspertska. Kaže da i Krivokapić i drugi članovi vlade gube kredibilitet i da smatra da će ovo biti godina prevremenih izbora nakon čega će Crna Gora dobiti vladu punog legitimiteta koja će biti reformski usmerena. Ponašanje Mila Đukanovića - "potezi dezorjentisanog političara koji je spreman za političku penziju".

Pavićević za N1 kaže da smatra da bi bilo mnogo bolje da je Abazović bio na čelu nove vlade i kaže da je on heroj crnogorske političke scene iz dva razloga: njegovih nastupa i argumentacije vezanih za smanjivanje ogromne etničke distance između etničkih zajednica u Crnoj Gori, kao i njegove odvažnosti i hrabrosti da krene u rešavanje problema borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Abazović je, ističe, dokazao da on može kao etnički Albanac da doprinese smanjivanju razlika u društvu i da je to pokazao i tokom skupštinskih rasprava za vreme vladavine DPS-a, ali i kada je odlazio u Ostrog zbog formiranja vlade. To je, kaže Pavićević, ne samo za Crnu Goru, već i za ceo region herojski, prosvetiteljski poduhvat.

Ipak, o samoj vladi, Pavićević nema tako dobro mišljenje:

„Tačno je da su građani oduševljeni što je DPS razvlašćen posle 30 godina, ali počinju da saopštavaju sve konkretnija očekivanja od nove vlade, a Vlada da nije sposobna da ostvari očekivanja građana“, rekao je Pavićević i dodao da je Krivokapić pokazao da će vlada biti nereformska još čitajući svoj ekspoze, „neozbiljni tekst bez ijedne stavke koja je približno merljiva šta će vlada da uradi za mesec dana, posle 100 dana ili za godinu dana“.

„Mislim da ima smisla to saopštiti – Žao mi je što Dritan Abazović nije izabran za predsednika ove prve demokratske crnogorske Vlade, umesto Krivokapića, verujem da bi je više usmerio da bude reformska, da bi više uradio da ona bude ekspertska. Krivokapić je stvorio neekspertsku vladu“, kaže Pavićević i kao primere navodi odluke o budžetu i ukidanju ili neukidanju crnogorske avio kompanije.

On kaže i da priželjkuje prevremeni izbore u Crnoj Gori da „jer ova vlada će nužno biti prelazna, kratkog daha i tako je nesposobna da ne može dugo da opstane“.

„Po ovome što je Krivokapić pokazao za prvih mesec dana vlade i mesec dana dok je bio mandatar, imamo pokatzatelje da je njegova vlada neevropska, neekspertska i nesposobna…Ljude u Crnoj Gori zbunjuju izjavama koje traju od dana do dana i ja to smatram neozbiljnim“, naglasio je Pavićević.

Pad podrške DPS-u, šta god da uradi Đukanović – ne valja

Upitan za poteze predsednika Crne Gore i lidera DPS-a Mila Đukanovića vezane za usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti i njegovu odluku da taj zakon vrati skupštini na usvajanje, Pavićević kaže da misli da je opšte raspoloženje u zemlji „da je to potez dezorjentisanog političara koji je spreman za političku penziju“.

„Moje mišljenje je da je Đukanović danas u crnogorskoj politici u situaciji da nema na raspolaganju neki dobar potez“, kaže Pavićević i dodaje da je on tim vraćanjem izmenjenih odredaba zakona odlučio da pokaže zube i da ima za šta da se pita u crnogorskoj politici.

Povezane vesti

„Ali, kada u okolnostima razvlašćenog DPS-a zaoštrava sitauciju to znači da stranku usmerava ka ekstemnom polu crnogorske politike“, ocenjuje Pavićević i ističe da to znači da će umereni glasači DPS-a početi da napuštaju stranku i da Đukanović doprinosi smanjivanju podrške stranci u biračkom telu.

„I ako popusti, i pokaže da je kooperativan nužno bi pokazao da je slab i da se ne pita ni zašta i u toj situaciji bi efekat bio isti – pad podrške u biračkom telu. Šta god da uradi sada ne valja ni za njega ni za stranku“, ocenjuje politikolog.

„Mi smo tokom čitave prošle godine imali litije koje su podigle čitavu Crnu Goru na noge, pola Crne Gore je šetalo i videlo se da je volja građana da se taj zakon ili revidira ili poništi. Đukanović je svojim delovanjem išao protiv onoga što je očigledna volja građana čime on saopštava da nije više demokratski političar i usmerava sebe i stranku ka kleronacionalističkom polu crnogorske politike i to će nužno značiti veliko slabljenje Đukanovića i njegovog uticaja dalje u politici“, rekao je Pavićević.

Upitan šta će se dogoditi sa Zakonom, on kaže da nema nikakve dileme da će on biti ponovo usvojen na sednici 20. januara i da će potom stupiti na snagu.

Komentari

Vaš komentar