Patrijarh Porfirije predvodio litiju u Nikšiću

Region 12. maj. 202219:57 > 21:4012 komentara
Podeli:
Izvor: Printskrin / RTCG

Mira nema, bez mira sa Bogom, poručio je u četvrtak uveče na Svetovasilijevskoj litiji u Nikšiću patrijarh Porfirije pred više hiljada vernika.

„Da prestane jezik rata, da govori jezik mira i Hristove ljubavi“, istakao je patrijarh Porfirije, blagosiljajući okupljene.

On je podsetio da se već četiri dana nalazi u Crnoj Gori i da ide putevima Svetog Save i Svetog Vasilija.

„Nalazim se na stopama koje je ostavio Sveti Sava u našem narodu, idem tragovima korena koje je zasadio Sveti Sava u našem narodu. On je zasadio koren, ali mnogi svetitelji Božiji i mi sa njima iznikli smo iz tog svetosavskog korena“, istakao je patrijarh.

Naglasio je da samo ljubav prema Bogu i bližnjima čini ljude istinski ispunjenim radošću.

Episkop budimljansko-nikšićki Metodije je na početku poželeo dobrodošlicu patrijarhu Porfiriju u Nikšić i zatražio blagoslov za verni narod i sveštenstvo.

Svečanoj Svetovasilijevskoj litiji prisutvovao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, kao i bivši crnogorski premijer Zdravko Krovokapić.

Svečanom litijom, kojoj je jutros prethodila sveta arhijerejska liturgija, završena je tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog” koja je počela 7. maja i koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić, a ove godine im se, po prvi put, pridružila i Opština Nikšić.

Litija, koja se u Nikšiću održava od 1996. godine, verovatno je bila najbrojnija do sada, pišu podgoričke Vijesti.

Komentari

Vaš komentar