Patrijarh Porfirije ponovo na čelu Eparhije zagrebačko-ljubljanske

Region 23. maj. 202214:57 > 14:572 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ponovo je poverio patrijarhu Porfiriju Eparhiju zagrebačko-ljubljansku, na čijem čelu se nalazi od 2014. godine.

Kako se navodi u saopštenju SPC, tokom redovnog zasedanja Sabora od 15. do 21. maja, za episkopa zapadnoevropskog izabran je dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić), a za episkopa šabačkog dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotej (Petrović).

Pročitajte još

U Svetom Sinodu mandat je prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji ostaju članovi zamenici, dok su za nove članove izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop bački Irinej.

U saopštenju su podsetili i na zajedničko služenje saborne svete liturgije u hramu Svetog Save, posle „vaspostavljanja evharistijskog opštenja i kanonskog jedinstva“ između SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC), kako se ona nazivala posle prekida opštenja 1967. godine.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana i većeg broja arhijereja, sveštenika i đakona.

Tokom trajanja Sabora razmatrano je i stanje SPC na na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na drugim mestima, kao i posledice ratnog sukoba u Ukrajini.

„Posebno je razmatrana tema izbeglica, od kojih je veliki broj utočište našao na prostoru jurisdikcije SPC. Sabor je sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao i pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve“, stoji u saopštenju.

Ovogodišnje redovno zasedanje Sabora SPC, odlagano dva puta zbog pandemije koronavirusa, započeto je 15. maja u Sremskim Karlovcima, jednom od sedišta patrijarha srpskih, a povodom proslave stogodišnjice ujedinjenja srpskih pokrajinskih Crkava u jednu i jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu i vaspostavljanja statusa autokefalne Srpske Patrijaršije 1920. godine.

Komentari

Vaš komentar