Parlamentarna opozicija u Crnoj Gori: Prelazna vlada i izbori su rešenje

Region 15. sep 202117:3211 komentara
Izvor: N1

Parlamentarna opozicija u Crnoj Gori, predvođena Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, sastala se u sredu povodom poslednjih dešavanja na Cetinju i ocenila da je stanje u državi "dramatično" i da je jedini izlaz iz političke krize formiranje prelazne vlade koja bi pripremila vanredne, parlamentarne izbore.

Na prvom formalnom sastanku celokupne parlamentarne opozicije od promene vlasti u Crnoj Gori u avgustu prošle godine, ocenjeno je da Crna Gora „ima marionetsku vladu, instrumentalizovanu u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa“, saopšteno je nakon sastanka.

Pročitajte još

Lider DPS i predsednik države Milo Đukanović i čelnici ostalih parlamentarnih opozicionih partija – SDP, SD, LP i stranaka manjinskih naroda, dogovorili su zajedničko delovanje u cilju „odbrane građanskog i sekularnog karaktera države“ i spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore, usmerene ka punopravnom članstvu u EU.

Sastanak je održan povodom poslednjih dešavanja na Cetinju, kada je policija intervenisala protiv demonstranata, protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija na Cetinju.

Tokom blokade grada i protesta protivnika ustoličenja 5. septembra povređeno je 60 osoba – građana i policajaca.

Premijer Zdravko Krivokapić je proteste okarakterisao kao pokušaj terorizma i destabilizacije Crne Gore za šta je optužio opoziciju, na čelu sa DPS predsednika države Mila Đukanovića. Slične ocene saopštene su iz većeg dela parlamentarne većine.

Opozicija, sa druge strane, je jedinstvena u oceni da ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju „nije predstavljao verski obred, već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrednosti“.

„Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor sprečio je državno poniženje, koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti“, navedeno je u saopštenju opozicije.

Opozicija smatra da je stanje u zemlji „dramatično i haotično“, da je društvo „u najvećoj krizi od uvođenja višestrančja“ i da se Crna Gora „nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevekovne i savremene države“.

Deo odgovornosti za to pripisuje premijeru Krivokapiću kod koga, kako smatraju, „ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost i koji je spreman da po cenu ljudskih žrtava ispunjava zahteve svojih nalogodavaca, a sve u cilju stvaranja ‘srpskog sveta'“.

Parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg delovanja, „koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmerena ka punopravnom članstvu u EU“.

Sve opozicione stranke su pozvale na „kreiranje evropske platforme u koju su dobrodošli svi – svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji deli vrednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore“.

Komentari

Vaš komentar