Parlament Republike Srpske usvojio Zaključke o prenosu nadležnosti

Region 10. dec 202121:15 > 21:466 komentara
Podeli:

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je set zaključaka kojima je povučena saglasnost na postojanje više državnih institucija i najavljeno formiranje entitetskih institucija u tim oblastima.

Usvojeni su zaključci koji se odnose na uspostavljanje entitetske vojske, obaveštajne službe, Visokog sudskog i tužilačkog saveta i uprave za indirektne poreza.

Vladajuća koalicija u RS usvojila je zaključke kojima se povlači saglasnost tog entiteta na formiranje Oružanih snaga BiH, Obaveštajno-bezbednosne službe, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno, Vladi RS je da u roku od šest meseci pripremi zakone kojima bi se formirale entitetske institucije iz ovih oblasti.

Posle stupanja i usvajanja tih zakona, zaključio je parlament RS, na teritoriji RS se neće primenjivati postojeći zakoni o ovim oblastima na državnom nivou.

Zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Opozicione stranke su napustile skupštinku salu posle uvodnih zalaganja svih predsednika parlamentarnih stranaka, ističući da vladajuća koalicija u RS „igra opasnu igru“ i da bi ovakvim postupcijam mogla da ugrozi samu republiku Srpsku.

Komentari

Vaš komentar