Parlament Crne Gore raspravlja o razrešenju predsednika Alekse Bečića

Region 07. feb 202212:40 > 20:19
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, inicijativa za smenu Dritana Abazovića,
Izvor: N1

Crnogorski parlament danas na vanrednoj sednici raspravlja o predlogu za razrešenje predsednika Skupštine Alekse Bečića.

Početak sednice, koja je bila zakazana za 10 sati, kasnio je dva sata.

POVEZANE VESTI

Na početku sednice je usvojen dnevni red nakon glasanja prozivkom. Za usvajanje dnevnog reda, čija je jedina tačka smena predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, glasala su 43 poslanika. Protiv je bilo 37.

Kako javlja reporterka Nova M, nepoznati su razlozi kašnjenja početka sednice.

Sednica protiče burno, poslanici DF-a traže odlaganje sednice, kako bi se pokušalo da dođe do dogovora unutar parlamentarne većine.

Međutim, kako javlja reporterka, činjenica da su poslanici Koalicije Crno na bijelo glasali da se usvoji dnevni red, ukazuje da će i podržati smenu Bečića.

Bečić je, pošto je na dnevnom redu njegova smena, ovlastio potpredsednicu Skupštine Branku Bošnjak da vodi sednicu.

Tokom sednice, u obraćanju, naveo je: „Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog delovanja, rada rezultata, nikada nije zastidela prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam verujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru“.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smenjen.

„Da je do date reči, takođe ne bih mogao biti smenjen. Sećam se da se sa DPS-om neće ići, da se neće ići sa ovakvim DPS-om…“

Podsetio je i na izjavu Dritana Abazovića da ne bi glasao za smenu Bečića.

Bečić je rekao da će biti smenjen ne zbog rezultata, nego zato što će se pogaziti osnovni demokratski principi i izborna volja građana.

„Smena političkom silom je za mene ogromna čast. Ovim je konstituisana nova većina i prekrojena izborna volja građana“, rekao je on.

On je poručio onima koji su odlučili da prekroje izbornu volju građana „vidimo se na sudu naroda“.

„Može se prekrajati i političkom silom smenjivati, ali se sud naroda ne može izbjeći“, zaključio je u obraćanju na sednici Bečić.

Pratite uživo:

Bečić: U miru ću prepustiti svoju funkciju

Bečić je kazao da kada se krenulo u razrešenje potpredsednika Vlade nije mu trebalo ni pet sekundi da glasa protiv, a ne pet dana.

Rekao je i da ako ga pitaju da li je za koaliciju sa DPS, ne treba ni pet sekundi, već odmah jasno i odlučno kaže „protiv“.

„Aleksa Bečić može sve da dozvoli, ali nikad dve stvari. Da izda one koji su mu dali poverenje ili da se neko igra sa njegovim imenom“, kazao je Bečić.

Naveo je da je politički apsurdno da nekom treba vreme da odgovori da li je spreman da ispoštuje izbornu volju 208.000 građana koji su glasali za promene.

„Ako je nekom potrebno pet, deset minuta sat vremena…da se razabere, to razumem, ali neka druga igranja sa mojim imenom neću dozvoliti. Ovo je dokaz koliko je meni do funkcija stalo, a ne znam da li je tako sa onima koji su nas godinu i po dana ucenjivali i uslovljali, a mi smo ih bez reči podržavali bez funkcija u Vladi. Aleksa Bečić je odmah spreman na to da čuje da li ima podršku i u miru će da prepusti svoju funkciju“, rekao je Bečić.

Radunović zatražio pauzu

Slaven Radunović (DF) kazao je da Crna Gora na prekretnici i da od današnjeg dana zavisi u kojem pravcu će da krene.

„Posebno je ugrožena izborna volja građana“, rekao je Radunović i poručio da teške riječi koje su izrečene prethodnih dana ne smije biti razlog da se ne razgovara.

Zatražio je pauzu i da se da prostora dijalogu „za koji ima prostora“ i da se sednica nastavi u petak u 12 sati.

Miodrag Lekić (Demos) podržao je zahtev DF.

Konatar: I ja imam obavezu da branim svoj integritet

Miloš Konatar (Crno na bijelo) rekao je da poštuje stav Bečića i veruje da je visoko moralan čovek koji je u svakom trenutku spreman da brani svoj integritet i dostojanstvo.

„Ali i ja imam obavezu da branim svoj integretit i lično dostojanstvo, kao i Dritana Abazovića. Ovde je DF izneo stav da će glasati za smenu Dritana Abazovića ali niko ih od nas nije nazvao ni izdajnicima, ni korumpiranima. Nekoga nazivati izdajnikom, korumpiranim čovekom, švercerom kokaina, a onda reći nećemo glasati za smenu Abazovića sa DPS-om. Ja ne bih dozvolio ni jednog sekunda da sedi kao potpredsednik Vlade, ako mislim to o njemu. Ako tvrdite da je on to što jeste, a ne glasate za njegovu smenu, onda imate problem sa odgovornošuću“, rekao je Konatar.

On je poručio da podržava svaki mirni protest, ali je poručio da se ljudi ne pozivaju na blokade i nemire zbog bilo čije smene.

„Mislim da mi, ako bude volje, i poslije današnjeg dana treba da razgovaramo“, dodao je.

Rekao je da on nije izdajnik, ni on ni njegove kolege, nema veze ni sa korupcijom ni organizovanim kriminalom.

„Podnesite krivične prijave, dajte konkretne dokaze i ja neću biti više u politici… Ja sam za to da se sednica nastavi normalno“, poručio je Konatar.

Predlog potpisalo 38 poslanika

Predlog za razrešenje Bečića potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vreme Bečićevog mandata, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

„Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u državi trebalo da ima, svedoci smo nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka“, kaže se u obrazloženju.

Podseća se da je negativan godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se navodi i da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja ilustracija zbog čega je put države prema Evropskoj uniji zaustavljen.

„Značajan doprinos takvom Izveštaju i dijagnozi stanja od naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika“, dodaje se u obrazloženju.

Komentari

Vaš komentar