„Pandorini papiri“: I Agencija za sprečavanje korupcije istražuje Đukanovića

Region 05. okt. 202120:374 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) Crne Gore pokrenuće postupak radi utvrđivanja činjeničnog stanja nakon navoda da je predsednik Milo Đukanović koristio ofšor kompanije, saopšteno je iz te Agencije, javlja RTCG.

Povezane vesti:

Prethodno je i specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo predmet zbog navoda iz „Pandorinih papira“ da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom “skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Gibraltara i Paname“.

S druge strane, Centralna banka Crne Gore saopštila je da nije nadležna da prati sumnjive tokove novca mimo bankarskog sistema zemlje i sumnjive međunarodne transakcije novca preko of-šor kompanija.

“Centralna banka nema nadležnosti i ovlašćenja za praćenje tokova novca izvan bankarskog sistema Crne Gore. Shodno Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Centralna banka Crne Gore vrši nadzor obveznika iz finansijskog sektora Crne Gore“, kaže se u saopštenju CBCG.

Navode o poslovima Đukanovića i njegovog sina u ofšor zonama objavila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u sklopu velikog međunarodnog istraživanja „Pandorini papiri“.

Komentari

Vaš komentar