Palo Skoplje, a sa njim i Zaev, „ratnica“ Danela Arsovska osvojila glavni grad

Region 01. nov. 202119:24 > 19:279 komentara
Podeli:

Posle neuspeha socijaldemokrata na lokalnim izborima, Zoran Zaev podneo je ostavku i na mesto premijera Severne Makedonije i na mesto predsednika stranke, a opozicija traži vanredne parlamentarne izbore. Skoplje će prvi put od sticanja nezavisnosti imati ženu za gradonačelnika.

Nije više „Ratnik na konju“, severnomakedonci glasali da ratnica Danela Arsovska ujaše u glavni grad – palo Skoplje, a zajedno s njim i Zaev. Slogan „najdobroto za mojata opština“ predsednik Vlade i socijaldemokrata, posle izbornih rezultata, promenio je u pitanje: Šta je sada najdobroto za mojata zemlja?

„Dopustite mi da u ime SDSM čestitam našim protivnicima na pobedi na lokalnim izborima. Preuzimam odgovornost za razvoj ovih političkih događaja, uključujući i rezultate na izborima. podnosim ostavku na funkciju premijera i predsednika SDSM“, kazao je Zaev sinoć, nakon neuspeha njegove stranke na lokalnim izborima.

Zaev ovu, za Balkan, neuobičajenu odluku pojasnio je na svom tviter nalogu rečima – da kada postoji demokratija, postoji i odgovornost.

Građani su u anketi o tome kako gledaju na poraz Zaeva, kazali da je „vodio lošu politiku, i spoljnu i unutrašnju“, „on je obećao povlačenje, ako njegova stranka izgubi, i mislim da je to stimulisalo narod da glasa i pokaže koliko je nezadovoljan vlašću“, „očekivano masovno nezadovoljstvo, tražimo promene na bolje“.

Povezane vesti

Osim pobede nezavisne kandidatkinje Arsovske u Skoplju, koju podržava VMRO-DPMNE, opozicija je dobila izbore u 20 opština, uključujući Ohrid i Bitolj. Vladajuća SDSM osvojila je većinu u samo sedam opština. Kažnjeni su, jer je Zaev ugovorom sa Bugarskom, sporazumom sa Grčkom, sve uložio na samo jednu kartu – EU integracije, objašnjava novinarka Ana Petruševa.

„Sve je to uradio jer je računao na to da će EU ispuniti sva svoja obećanja i da će Makedonija otvoriti pregovore za članstvo. Zato mislim da je ovaj rezultata u velikom delu na računu EU i tog zavlačenja“, smatra Petruševa.

A zavlačenja sa koalicionim partnerima nema. Bez čekanja, Zaev je sazvao sastanak sa predsednicima stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade. Za razliku od odlazećeg premijera, lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

„Vlada je delegitimizovana, mi stvaramo novu budućnost, promene počinju danas, i makedonski narode, nećemo vas razočarati“, kazao je Miskoski.

„Bilo da je ovo trenutno ili trajno povlačenje Zaeva iz politike, sada već bivši premijer Severne Makedonije pokazao je da ima svest i savest i da je smena u politici potpuno normalna stvar. On je dao dobar primer, koji pripada viskokim kriterijumima demokratskog postupanja i ponašanja političara, ja bih voleo da taj primer dobije na značaju, da bude pelcer za sve što se bude dešavalo u ovim zemljama.“, poručuje profesor FPN-a u penziji Čedomir Čupić.

Izvor : N1/agencije/screenshot

U okviru inicijative Otvoreni Balkan Zaev je 3. i 4. novembra trebalo da se u Beogradu sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i albanskim premijerom Edijem Ramom, ali je tu posetu otkazao. Srpski predsednik zaključio je da ostavka Zaeva nije samo posledica rezultata lokalnih izborima, već, kako je Vučić rekao, i lično razočaranje po pitanju razgovora te zemlje sa Evropskom unijom.

Komentari

Vaš komentar