Palmer: SAD uverene da ima spoljnog mešanja u politiku Crne Gore

Region 10. jul. 202108:13 > 08:1730 komentara
Podeli:
Izvor: Saul Loeb/AFP

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer izjavio je da su SAD potpuno uverene u uključenost spoljnih aktera na crnogorskoj političkoj sceni.

Povezane vesti:

„Mi smo potpuno uvereni u uključenost trećih strana, spoljnih aktera na crnogorskoj političkoj sceni, uključujući širenje dezinformacija putem interneta. Mislim da je važno da crnogorska javnost ima poverenja da politiku zemlje vode predstavnici koje su oni odabrali kako bi unapređivali njihove interese, a ovo je područje na kojem treba da budemo posebni oprezni”, kazao je Palmer upitan da prokomentariše navodno mešanje Srbije u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

Sarađujemo s partnerima u Crnoj Gori na jačanju kapaciteta za identifikovanje ovih aktivnosti, naročito na internetu, i da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitili, dodao je on u intervjuu na TV Vijesti.

„Ali ovo nije izazov s kojim se suočava samo Crna Gora. Širom sveta smo videli neke spoljne aktere, nekada vladine, nekada nevladine, kako rade na tome da na prikriven način utiču na politička dešavanja. I mi smo se u SAD suočili s istim izazovom. Rusija je bila iza brojnih ozbiljnih pokušaja te vrste“, zaključio je Palmer.

Palmer je rekao da je važno da zemlju vode predstavnici koje je narod odabrao kako bi unapredili njihove interese. Poručio je da vlast i opozicija moraju da sarađuju kako bi se sprovele neophodne reforme.

Američki diplomata izjavio je da je najava o hedžing aranžmanu kojim se Crna Gora zaštitila od valutnog rizika kredita za auto-put Bar-Boljare i smanjila kamatnu stopu, pokazatelj posvećenosti Vlade fiskalnoj odgovornosti i ograničavanju mogućnosti spoljnih faktora, u ovom slučaju Kine, da stvaraju neprilike.

Aranžmanom je smanjena kamatna stopa na dug prema kineskoj Exim banci sa dva na 0,8 odsto, a dogovoren je sa tri banke – dve američke i jednom francuskom, čija imena ministar finansija Milojko Spajić juče na konferenciji za medije nije želeo da otkrije.

Palmer je kazao da su postojali razlozi za zabrinutost u vezi s ugovorom koji je Crna Gora potpisala sa Kinom, u vezi sa obavezama po pitanju duga koji je taj ugovor uključivao, kao i posledicama po zemlju u slučaju nemogućnosti servisiranja duga.

„Mislim da je dobro što je došlo do ovih aranžmana. Mislim da će to dati malo više prostora i ograničiti uticaj koji bi NR Kina mogla da imati na kreiranje politika u Crnoj Gori. Kad je reč o budućnosti, nadam se da će ne samo Crna Gora, već i sve zemlje Zapadnog Balkana biti opreznije po pitanju bilo kojih sporazuma koje postižu sa Kinom i sasvim sigurno ugovora koje možda potpisuju za razvoj infrastrukture, jer smo videli da Kina širom sveta koristi ovu vrstu diplomatije kroz zamku dugovanja, da upeca zemlje za obaveze koje nisu u položaju da finansiraju i da onda to koristi kao uticaj za dobijanje političkih ustupaka. To je taktika koju smo vidjeli da Kina koristi u centralnoj i jugoistočnoj Aziji, Africi i sve više na prostoru Evrope“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar