Pahor: Jedini način rešavanja problema na Balkanu je ubrzavanje članstva u EU

Region 12. avg 202217:066 komentara
Podeli:
Izvor: ure Makovec / AFP / POOL

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je dugoročno gledano, jedini način rešavanja problema na Zapadnom Balkanu ubrzanje procesa članstva zemalja u Evropskoj uniji, ali da ukoliko Srbija odluči da stane na "drugu stranu", budućnost Republike Srpske u Bosni i Hercegovini može dobiti drugačiji zamah.

On je tokom posete Turskoj izjavio agenciji Anadolija da već duže vreme pokušava da skrene pažnju svojih kolega u NATO i EU na događanja na Zapadnom Balkanu.

„Neke zemlje su pod direktnim pritiskom Rusije“, istakao je Pahor, dodajući da je Srbija pod velikim pritiskom da uvede sankcije zapadnog bloka i EU. Pahor je napomenuo da pridaje važnost članstvu u EU kako bi se pokazalo na čijoj su strani sve zemlje, uključujući i Srbiju.

„Jedino rešenje je ubrzati proces članstva u EU. Mislim da bi EU trebalo da učini više. Sličan proces vidimo i u odnosima Kosova i Srbije, kao i u napetosti između pojedinih etničkih grupa u BiH, gde se sa zebnjom očekuju izbori“, kazao je Pahor.

On je naveo da bi trebalo biti sličnog ubrzanja i ulaska Bosne i Hercegovine u NATO.

„Želim da BiH postane sledeća članica NATO, članstvo BiH u NATO važno je za promenu kretanja na Zapadnom Balkanu“, kazao je Pahor.

Napominjući da radi i na tome da BiH do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU, Pahor je istakao važnost početka pregovora Severne Makedonije i Albanije za Zapadni Balkan.

Rekao je da na Zapadnom Balkanu ima isto toliko prilika koliko i problema.

„Region će otići ili na jednu ili na drugu stranu. U ovom trenutku akcije NATO su od velike važnosti. Ako nastavi da čeka, Zapadni Balkan će biti još više izložen Rusiji i moglo bi doći do problema“, rekao je Pahor.

Predsednik Slovenije se dotakao i napetosti na realciji Beograd – Priština, rekavši da podržava dijalog između Kosova i Srbije od samog početka.

„Ako nema snažnog dijaloga, uvek postoji rizik da dođe do takvih događaja koji mogu povećati napetosti“, poručio je Pahor.

„Nastojim da ohrabrim strane da daju sve od sebe jer je mirovni sporazum između Beograda i Prištine važan, ne samo za mir i stabilnost dveju zemalja, nego i za ceo region“, rekao je Pahor.

Komentari

Vaš komentar