Većina birališta u BiH zatvorena, CIK zadovoljan izbornim danom, odziv 50 odsto

Region 02. okt 202208:20 > 17:4443 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Većina birališta na opštim izborima u Bosni i Hercegovini zatvorena je u 19 časova. Građani BiH glasali su danas za izbor tri člana Predsedništva BiH, predsednika Republike Srpske i poslanike entitetskih i kantonalnih skupština, a birališta su otvorena u sedam časova. Centralna izborna komisija BiH saopštila da je zadovoljna kako je protekao izborni dan, dodajući da je ukupan odziv birača sa redovnih biračkih mesta 50 odsto.

Na glasačkim listićima bila su imena 7.258 kandidata, a biralo se 518 članova organa vlasti, dok je 3,37 miliona upisanih birača svoje pravo moglo da ostvari na 5.903 biračka mesta.

Overeno je 145 izbornih lista koje je podnelo 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija, a na glasačkom listiću našlo se ukupno 127 ponuđenih opcija jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a 10 partija nemaju overene kandidatske liste.

Povodom opštih izbora u BiH u Ambasadi BiH u Beogradu bilo je otvoreno biračko mesto, na kojem je pravo glasa imala 101 osoba, a državljani BiH u dijaspori glasali su u 15 zemalja.

Birali su se poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske i predstavnici u kantonima.

Komentari

Vaš komentar