Oštra rasprava o smeni Vlade Crne Gore, DPS negira Abazovićeve navode

Region 19. avg 202217:21
Podeli:
Izvor: N1

Izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića, kojom je doveo u vezu protivljenje Temeljnom ugovoru i inicijatvu za smenu Vlade sa nedavnom zaplenom cigareta u Luci Bar, izazvala je komentare i reakcije tokom skupštinske rasprave.

Poslanik Demokratske partije socijalista i bivši ministar odbrane Predrag Bošković nazvao je neistinama tvrdnje koje je Abazović izneo tokom skupštinske rasprave o nepoverenju Vladi i ocenio da premijerove tvrdnje „dovoljno govore o njemu i njegovoj nervozi zato što će danas biti smenjen“.

Demokratski front je nakon Abazovićevog istupa ponovio poziv „pobednicima“ parlamentarnih izbora 2020. godine da razgovaraju o formiranju nove većine.

„Vi (Dritan Abazović) ste rekli da je vaš život ugrožen, da druge kriminalne strukture koje švercuju cigarete ugrožavaju čitav politički život i ugrožavaju živote ljudi. Ne može bitka protiv organizovanog kriminala da se dovede do kraja ako se ne ujedinimo. Svaka kombinacija sa DPS-om se obija o glavu“, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

POVEZANE VESTI:

Premijer Dritan Abazović izneo je u Skupštini Crne Gore tvrdnju da je pozadina inicijative o smeni Vlade povodom Temeljnog ugovora, zaplena cigareta u Luci Bar, u maju ove godine, a koja „ima veze“ sa građevinskom kompanijom Bemaks.

„Sve ovo nastaje zato što postoji samo jedan problem, a on se zove zaplena cigareta u Luci Bar, iz maja meseca. Ona je pokrenula priču o tome da se sruši Abazović. Jer on nije premijer koji će da bude dva meseca duže u fotelji, da bi pravio takve vrste kompromisa. Zaplena ima veze s građevinskom kompanijom Bemaks“, kazao je Abazović pozivajući specijalnog tužioca da proveri ove navode.

On je ocenio da je zbog zaplene cigareta i akcije policije „piramida pala“, a da DPS „iz rukava izvlači“ Temeljni ugovor.

Ministar Konjević, koji je pomenut u Abazovićevom izlaganju, tražio je proceduralnu reakciju, ali nije dobio reč, jer ministri po skupštinskom poslovniku imaju pravo na replike na izlaganja poslanika, ali ne i na izlaganje premijera. Konjević je tražio od rukovodstva Skupštine upozorenja pri spominjanju ličnih imena.

U maju ove godine zaplenjena je rekordna količina cigareta, vredna više desetina miliona evra. Kompanija Bemaks je jedna od najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori.

Prema zvaničnim podacima, osnivač Bemaksa je Veselin Kovačević, dok je izvršni direktor Miladin Mijajlović. Bemaks se neformalno povezuje sa biznismenima bliskim DPS-u, Rankom Ubovićem i Aleksandrom Mijajlovićem, a spekulacije da iza kompanije stoji dugogodišnji savetnik Mila Đukanoviča Milan Roćen, on je više puta javno je negirao.

Bemaks je po podacima nevladine organizacije MANS od 2007. do 2021. iz budžeta dobio preko 250 miliona evra ugovora, dok je samo od poslova izgradnje prve deonice autoputa dobio poslove vredne 234 miliona evra ili skoro 30 procenata ukupne ugovorene cene.

Skupština Crne Gore raspravlja danas o inicijativi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca o nepoverenju vladi.

Inicijativa je podneta nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC i podržalo ju je 36 poslanika, što nije dovoljno za pad vlade. Sudbina glasanja mogla bi da zavisi od Demokrata Alekse Bečića koji su najavili da će stav o inicijativi zauzeti nakon rasprave.

Komentari

Vaš komentar