Osmani: Severna Makedonija spremna da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine

Region 26. sep 202214:294 komentara
Izvor: Adem Altan/AFP

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je delegacija njegove zemlje u Njujorku razgovarala sa specijalnim predstavnicima SAD i EU za dijalog Beograda i Prištine Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom, o regionalnim izazovima u vezi sa novim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine.

„Razgovarali smo sa Eskobarom i Lajčakom o regionalnim izazovima u vezi sa novim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine, a znate da ima novih dešavanja i da se očekuje intenzivna agenda u narednom periodu“, rekao je Osmani na konferenciji za novinare o rezulatima boravka na zasedanju Generalne skupštine UN.

Pročitajte još

On je istakao da je Severna Makedonija „kao prvi sused Kosova i Srbije zainteresovana kako će se to odvijati i šta može to da izazove“.

„Tako da su susreti sa obojicom, sa Ekobarom koji je specijalni izaslanik SAD i sa izaslanikom EU Lajčakom, bili mnogo važni da doznamo detalje i, razume se, da i mi tu doprinesemo regionalnoj stabilnosti u tom procesu prevazilaženja razlika u regionu“, rekao je šef diplomatije Severne Makedonije.

Osmani je ocenio da su „referendumi na okupiranim ukrajinskim teritorijama presedan koji ugrožava sve nezavisne države, posebno male države“ i istakao da Skoplje neće priznati njihove rezultate.

„Sada govorim jasan stav Republike Severne Makedonije da su to manipulativni referendumi, koji imaju cilj da stvore lažni alibi za aneksiju okupiranih teritorija susednih država i mi nećemo priznati takve referendume, niti rezultate takvih referenduma“, rekao je Osmani.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je istakao da je to što je Rusija napravila u Ukrajini direktno kršenje međunarodnog prava i da ga zato čudi što u anketama vidi da 24 odsto makedonskih građana misli da je ruska agresija u Ukrajini opravdana.

„Ti građani misle da je ovo bitka između dva pola u svetu, a da smo mi strana koja je neutralna. Ne, mi nismo neutralna strana, mi smo direktno ugroženi od rušenja međunarodnih principa koji nas štite od uvođenja pravila džungle, u kojoj se ne poštuje suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodno etablirane granice država. Zbog toga je da se bude na strani ruske agresije u Ukrajini je da se bude protiv sopstvenih državnih i nacionalnih interesa“, rekao je Bujar Osmani.

Komentari

Vaš komentar