Optuženi za Dobrovoljačku negirali krivicu

Region 12. jul 202218:58
Izvor: N1

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostalih devet optuženih za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu izjasnili su se na današnjem ročištu u Sudu BiH da nisu krivi.

Sudija Braco Stupar izjavio je da su svi optuženi dobili optužnice na koje su imali pravo prigovora i da je Sud odbio sve priložene prigovore.

Osim Ganića, optuženi su Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušin, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Oni se terete da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Terete se i da nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, da su mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima i da su pomagali počiniocima posle izvršenog zločina.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da su prikupljeni dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava, među kojima ima civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Vaš komentar