Optuženi u slučaju Dženan Memić oslobođeni krivice, burne reakcije u BiH

Region 24. nov 202210:271 komentar
Dženan Memić
Izvor: N1

U Sudu Bosne i Hecegovine izrečena je presuda u slučaju "Zijad Mutap i drugi" poznatiji kao "Dženan Memić". Optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović, su se, između ostalog, teretili da su delovali kao organizovana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život 8. frebruara 2016. godine, usled kojih je preminuo. Sudsko veće Suda BiH kojim je predsedavao Branko Perić oslobodio je optužene. Po izricanju presude okupili su se nezadovoljni građani i porodica.

Nalaže se vraćanje oduzetih predmeta od optuženih.

Povezane vesti

Optuženi su oslobođeni plaćanja troškova i biće plaćeni iz budžetskih sredstava.

Otac i sestra stradalog – porodica neće odustati, podrška Davora Dragićevića

N1

Nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, brojnim okupljenim ispred sudnice Suda BiH, a odakle je izbačen, obratio se otac tragično stradalog Dženana Memića.

Citirao je Đorđa Balaševića i poručio da porodica neće odustati.

“Neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac, mater svima ko god i šta god pokuša. Nisam se razočarao, nije ovo prvi put Sudu BiH da oslobađa optužene. Ovo je u jednu ruku namerno urađeno Tužilaštvu BiH. Tužioci su život svoj dali da ovo dokažu Hvala Gordani Tadić i Milanku Kajganiću”, izjavio je.

Porodica, poručio je, zasigurno na ovome neće stati. Zahvalio se ogromnoj podršci u borbi. Poručio je građanima da ne smeju ostati razočarani.

“Poruka ilidžanskim begovima i ratnim profoterima. Doći ćemo po njih sigurno. Ne mogu ubiti a da ne odgovaraju. Još je jak ovaj sistem a samim tim i Branko Perić. Zašto Alisinog oca nikada nije interesovalo ko je ubio Alisu?”, upitao je.

I okupljeni građani su Memiću poručili isto – da nema stajanja.

I Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, obratila se nakon izricanja presude:

“Oni nisu časni, nisu pravedni. A mi ćemo svi, vi, oni, ja doći pred jednog najpravednijeg sudiju. Kada pred njega dođu, teško se njima za ovoliku nepravdu. Sedam godina crkavamo da dođemo do pravde. Dokazi su tu, nisu mediji prenosili svoje želje već dokaze. Ovi ljudi su ovde jer postoje dokazi. Protiv njih. Dok je nepravednih sudija, korumpiranih i nesposobnih, ovako će nam svima biti. Svaki put kada su nam poturili nogu, mi smo bili jači. Poručujemo odavde, tek sada će da vide ko smo i šta smo i koliko imamo snage. Hvala dragom Bogu imamo i mi ćemo istrajati. Molim vas sve da pratite ovaj slučaj do kraja, da pratite našu borbu samo objektivno, kako jeste da prenosite. Javnost molim da ostane uz nas. ovo će biti duga i teška borba, ali nema odustajanja jer kada bismo odustali mi bismo izdali Dženana, a znamo da on veruje u nas i nećemo ga izdati”, rekla je Arijana.

Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, stigao je jutros pred Sud BiH:

“Ja, Davor Dragičević, pred punom odgovornošću vam govorim – ovakav dan neću dozvoliti! Ako ga dozvolim, idem u grob! Zapamtite jednom za sva vremena – ako dozvolim ovakav dan, odoh kod Davida u Austriju”, poručio je.

Ovo je, kaže, bio njegov i Murisov amanet za buduće generacije.

“Ovo je očit dokaz, sačekaću još Tužilaštvo da vidim hoće li pokrenuti istragu. Ovaj dan sam ja već preživeo. Koliko uspem – poslaću ih gde treba. Ovo je bruka i sramota svih nas. Ovo vam je lopata”, reči su Davora Dragičevića.

Šta je rekao sudija

Sudija Perić rekao je kako su se i Tužilaštvo i Sud suočili s teškoćama. U dokaznom postupku nisu saznali iz kojeg motiva se ova grupa udružila, koji je motiv niti kome su pomagali. Nije utvrđeno ni ko ni kako je naneo povrede Dženanu Memiću i Alisi Mutap. Za učešće Zijada Mutapa kazao kako je normalno da je kao otac prikupljao informacije da sazna šta se desilo njegovoj kćerki.

Za dnevnik koji je Mutap vodio, kazao je kako nema dokaza ni zabeleški da je nešto uradio. Sumnjao je na Mirzu Pljoškića i iznosi druge sumnje. Ne postoje zapisi da navodi istragu na krivi trag ili da Alisa Mutap nešto krije.

Za policajce koji su optuženi kaže se da nisu poznati motivi zbog kojeg bi prikrivali dokaze ili počinili delo pomoći počinitelju krivičnog dela.

“Ističe se da Alisa Mutap nema amneziju i da se postavlja pitanje da li je znala više od onoga što je rekla prvobitno policiji. Ali nema dokaza van razumne sumnje da nije bilo kratkotrajne amnezije. Da li je Alisa mogla videti nešto više od onoga što je rekla? Mi to nismo čuli i postupku. Pretpostavke nisu dokaz u krivičnom dokazu”, rekao je Perić.

Dodao je da će ovaj slučaj otvoriti mnoga složena pravna pitanja i polučiti posledice.

“Ne znamo kome su optuženi pomagali u skrivanju dokaza. Konstrukcija optužnice nije bila na čvrstim temeljima. Svedočenja policajaca su se odnosila na učešće u istrazi i činjenju službenih radnji. Deo dokaza iznesenih su bili irelevantni. Deo dokaza upućivao je da se dogodila saobraćajna nesreća iako to nije bilo u optužnici. Iskazi 29 svedoka su bili beskorisni”, rekao je Perić.

Naveo je kako je Sudsko veće bilo često zbunjeno.

Što se tiče snimaka koje Dupovac izuzeo s kuće Šerifa Konjevića, kazao je kako nijedan nije obrisan niti skriven. Snimak je, dodaje, dobrovoljno predat i nije bilo dokaza da je hteo prikriti ili izmeniti. Za bacanje koverte u korpu za smeće, Perić kaže, nije potvrđeno niti dokazano.

Za Muamera Ožegovića koji se tereti da je obrisao video zapis iz hotela Crystal, Perić je kazao je kako su pristup računaru na kojem su snimci imali svi i da nije bilo šifre.

“Nije se mogao izvesti zaključak van razumne sumnje da je brisanje snimka izveo Muamer Ožegović”, rekao je Perić.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo na KCUS-u.

 

Komentari

Vaš komentar