Onlajn aplikacija za čistiju sredinu – Ne bacaj, recikliraj!

Region 29. okt 202114:15
Izvor: Promo

Onlajn aplikacija za upravljanje otpadom i povećanje reciklaže besplatno je dostpuna u Srbiji i Bosni i Hercegovini u okviru regionalnog projekta „Podizanje svesti i zapošljavanje uz pomoć reciklaže“ koji sprovodi oganizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe a finansira nemačka vlada kroz inicijativu PREVENT Waste Alliance. Uz pomoć „srećne planete“ („the fortunate planet“) građanima i građankama Srbije i Bosne i Hercegovine od 30. oktobra dostupna aplikacija „TFP – The Fortunate Planet“ da upravljaju otpadom i povećaju recikliranje.

Srbija i Bosna i Hercegovina, uprkos usvajanju sistema separacije odnosno ranog odvajanja otpada, još uvek zaostaju u sortiranju i odlaganju različitih vrsta otpada, a sakupljači sekundarnih sirovina nisu prepoznati u sistemu. I dok se u Evropskoj uniji reciklira više od polovine otpada, Srbija i BiH svega oko 10 odsto.

U skladu sa potrebama Help je, uz nemačku pomoć i alijansu PREVENT Waste, i partnerom „Rodiek-Nehlsen“ grupom pokrenuo projekat „Podizanje svesti i zapošljavanje uz pomoć reciklaže. Projekat je usmeren na ekonomsko osnaživanje osetljivih grupa i povećanje svesti o značaju smanjenja plastičnog otpada i njegove reciklaže, u široj javnosti Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Svakim našim projektom, pored konkretne podrške i pomoći građanima i građankama Zapadnog Balkana, nastojimo da ostavimo što manji negativan efekat na prirodu, odnosno što manji ekološki otisak, koji je i jedan od indikatora održivog razvoja.“ rekla je Simone Walter, regionalni koordinator Helpovog projekta, „a naročito ovaj kroz koji smo usmereni na zapošljavanje marginalizovanih neformalnih sakupljača otpada i podizanje svesti šire javnosti obe zemlje, o problemu plastičnog otpada i potencijalnim, praktičnim rešenjima.“

U okviru kampanje o značaju reciklaže „Ne bacaj, recikliraj!“, građanima Srbije i BiH omogućeno je besplatno korišćenje onlajn aplikacije u probnom periodu od tri meseca. Ova iOS-Android aplikacija „TFP – The Fortunate Planet“ može se preuzeti u App Store ili Google Play „prodavnicama“. Pojedinci, svojim ličnim angažovanjem, uz pomoć aplikacije, mogu da doprinesu unapređenju sistema odlaganja i separacije otpada, kao i reciklaže. To će učiniti prijavljivanjem, odnosno označavanjem lokacija, svih onih mesta na kojima se vrši odlaganje, separacija, i reciklaža otpada.

Promo

U narednom periodu građani obe zemlje imaju priliku da učestvuju u „digitalizaciji“ lokacija za odlaganje otpada i to tako što će uz pomoć aplikacije označiti uočena mesta, odnosno lokacije za odlaganje, separaciju ili reciklažu otpada. To je prvi i osnovni korak za napredovanje kroz ovu gejmifikovanu aplikaciju . Za svako označavanje i aktivnost u aplikaciji korisnik biva „nagrađen“ bodovima. Korisnik sa najviše „eko-kredita“ postaje Eko Heroj.

Nakon probnog perioda, u sledećoj fazi razvoja aplikacije, bodovi se mogu koristiti u zamenu za vaučere – popuste ili besplatne proizvode onlajn ili u lokalnim trgovinama. Korisnici aplikacije dobijaju bodove i za slanje „pozivnice“ svojim prijateljima, i ujedno doprinose čistijoj i zelenijoj sredini.

Prateći jednostavna uputstva korisnici označavanjem uočenih lokacija (Spot) pomažu da se digitalizuje mreža lokacija – odlagališta otpada. Mogu da odlože i klasifikuju otpad plastični, metalni, stakleni, mešani, i drugo. Mogu da recikliraju (Recycle), ili jednostavno prijave (Report) odnosno označe deponiju.

Aplikacija je dostupna na bosanskom i srpskom jeziku. Potrebno je samo da izbor regiona i jezika na samom uređaju korisnik prethodno podesi u skladu sa lokacijom.

Helpov projekat „Podizanje svesti i zapošljavanje uz pomoć reciklaže“ u partnerstvu sa Rodiek-Nehlsen Group, koji finansira nemačka vlada kroz inicijativu PREVENT Waste Alliance, sprovodi se u Bosni i Hercegovini i Srbiji i ima za cilj da podigne svest o značaju reciklaže, pravilnom odlaganju i smanjenju otpada, uz istovremeno zapošljavanje ugroženih grupa.