OEBS povodom izbora u BiH: Bojkot nije u interesu demokratije

Region 20. feb. 202118:39
Podeli:
Izvor: Adam BERRY / AFP

Misija OEBS-a u BiH saopštila je da je glasanje na izborima osnovno demokratsko pravo i da bojkot izbora nije u interesu demokratije.

„Glasanje je osnovno demokratsko pravo, koje gradjanke i gradjani mogu koristiti ili ne. Bojkoti izbora nisu u najboljem interesu zdrave demokratije“, istakli su iz Misije OEBS-a u BiH nakon što je probosanska Inicijativa „Moja adresa – Srebrenica“ odlučila da bojkotuje za sutra zakazane ponoljene izbore u tom gradu.

Iz Misije OEBS-a su još naveli da će nastaviti da podržavaju napore Centralne izborne komisije BiH (CIK) da unapredi izborni sistem BiH, pozivajući sve da poštuju njihove odluke.

CIK je doneo odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju zbog raznih izbornih nepravilnosti.

Najveći broj glasova u Srebrenici i Doboju na izborima održanim 15. novembra, koji će biti ponovljeni sutra, dobili su dosadašnji načelnici opština Mladen Grujičić i Boris Jerinić, oba iz SNSD-a.

Predstavnici probosanskih partija ranije su podržali inicijativu „Moja adresa-Srebrenica“ da se bojkotuju ponovljeni izbori u ovom gradu, jer smatraju da je CIK BiH donela po Bošnjake nepravednu odluku o poništavanju glasova samo s redovnih biračkih mesta, dok nije omogućeno ponovno glasanje iz inostranstva.

Na taj način, kako su ranije navodili čelnici Inicijative „Moja adresa – Srebrenica“, onemogućeno je glasanje oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice koji sada žive u inostranstvu.

Komentari

Vaš komentar