Zatvorena biračka mesta u Hrvatskoj, kandidat Možemo! vodi u Zagrebu

Region 16. maj. 202108:34 > 23:04
Podeli:
izbori hrvatska pixsell
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj su održani lokalni izbori. Na izborima je 3.660.000 birača imalo pravo da odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon skoro 60 odsto obrađenih glasova, u drugi krug izbora u Zagrebu ići će Tomislav Tomašević (Možemo!), koji je osvojio 44,01 odsto i Miroslav Škoro (Domovinski pokret), koji je osvojio 12,23 odsto i prestigao Jelenu Pavičić Vukičević (BM 365), koja je osvojila 12,09 odsto.

U Splitu je Ivica Puljak iz Centra dobio 28,77 odsto glasova, a HDZ-ov kandidat Vice Mihanović 20,55, i njih dvojica će ići u drugi krug. Treći je završio nekadašnji gradonačelnik Željko Kerum s 14,05 odsto.

U Rijeci je najviše glasova dobio kandidat SDP-a Marko Filipović – 29,58 odsto. Davor Štimac, nezavisni kandidat, dobio je 16,92, a Josip Ostrogović (HDZ) 13,47 odsto.

Prema prvim nepotpunim rezultatima izbora u Osijeku, u trci za gradonačelnika vodi HDZ-ov Ivan Radić s 41,33 odsto glasova, a drugoplasirani Berislav Mlinarević iz Domovinskog pokreta je daleko iza njega sa 19,25 odsto, objavila je Nova TV.

Nevladina organizacija GONG, koja posmatra izbore, tokom prepodneva je saopštila da izbori protiču mirno, ali i da je zabeležila više desetina pritužbi građana zbog kršenja izborne tišine, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mestima i mogućnostima glasanja ukoliko su birači u samoizolaciji ili bolesni.

Građani su danas birali predstavnička tela svojih jedinica, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, javila je Hina.

Pravo glasa imali su punoletni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tela izbori sprovode.

Od 7 do 19 sati bila su otvorena 6.572 biračka mesta, a njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna predizborna tišina.

Građani su mogli da glasaju samo u mestu prebivališta, a ne u nekom drugom mestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inostranstvu.

Samo u mestu prebivališta mogli su da glasaju i građani koji su se raselili posle zemljotresa na Baniji, a tamo gde su oštećene zgrade u kojima su ranije bila biračka mesta, izbori su bili organizovani i u 25 šatora.

Birači koji žive van Hrvatske, a imaju pravo glasa na lokalnim izborima, mogli su danas da doputuju u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodložnih razloga.

Lokalne izbore u Hrvatskoj nadziralo je više od 10.500 posmatrača.

Sve informacije o lokalnim izborima u Hrvatskoj možete pratiti na N1 Zagreb.