Održane Povorke ponosa u Zagrebu i Skoplju

Region 25. jun 202222:261 komentar
Podeli:
Izvor: Pixsell.hr / Marko Lukunić

Neformalna građanska inicijativa Ponosni Zagreb organizovala je treći "Pride Ride", protestnu vožnju biciklima centrom Zagreba, na kojoj je zatražila ravnopravan položaj LGBT osoba ali i upozorila na štetnost odluke američkog vrhovnog suda o abortusu. Prajd je održan i u Skoplju.

Organizatori protestne povorke pozvali su vlast da LGBT osobe uključe u izmene Porodičnog zakona, bolju dostupnost osnovne zdravstvene zaštite za transrodne osobe kao i da policija sistematski prepoznaje ozbiljnost zločina iz mržnje, prenosi Hina.

„Tražimo da se u Program za mlade decidirano uvedu LGBT osobe, da se uključimo u sprovođenje tog programa i da naš identitet bude vidljiv u kulturnim politikama grada Zagreba“, poručila je novoj gradskoj vlasti suorganizatorka Azra Ajaš u Parku dr. Franje Tuđmana uoči jednosatne vožnje.

Povezane vesti

Pride Ride počeo je da se održava u Zagrebu tokom epidemioloških mera umjesto tradicionalne Povorke ponosa, a bez obzira na to što su mere ukinute, organizatori su odlučili održati prtestnu vožnju ;zbog, kako su istakli, bujanja ;populizma i nacionalizama na globalnom nivou.

Koorganizatorka Prajda Karla Horvat-Crnogaj smatra da je reč o posledicama bujanja populizma.

„Poslednjih godina u svetu, ali i u Hrvatskoj, rastu određeni populistički trendovi koji jačaju ksenofobne koncepte i nacionalizam, i razgrađuju osećaj za različitost“, ocenila je Horvat-Crnogaj i pozvala organizacije civilnog društva da osmisle način očuvanja civilizacijskog standarda.

Parada ponosa po treći put održana u Skoplju

Veliki broj ljudi učestvuje na Paradi ponosa u Skoplju (Skopje Pride), koja se održava pod motom „Izađi za ljubav, dostojanstvo, jednakost i pravdu“.Prema novnarskim procenama na protestnom maršu centralnim skopskom ulicama bilo je nekoliko hiljada učesnika, a Paradu ponosa su podržale brojne javne ličnosti, aktivsti i političari.

Kolonu je „predvodila“ višemetarska zastava u duginim bojama, a učesnci su nosili male zastave i kišobrane u duginim bojama, koa i i transparnetne sa porukama jednakosti i tolerancije kao što su „Samo se krhki ego boji jednakosti“, „Ponos, a ne predrasude“, „Volimo našeg gej sina“.

Protest je počeo u parku „Žena borac“, preko puta skupštine Severne Makedonije, a završio na stadionu armije Severne Makdonije, udaljenom oko tri kolmetra, gde je organizovan zabavni program na kojem nastupa i ovogodišnja makedonske predstavnica na Evroviziji Andrea Koevska.

Pripadnici LGTB zajednice su zatražili da se poštuju njihova prava i razlike i da ne bude diskriminacije po bilo kom osnovu, a poslata je i poruka ljubavi i razumevanja za građane Osla, gde danas nije održana Parada ponosa zbog incidenta u noćnom klubu u kojem su dve osobe poginule, a oko 20 povređeno.

Na skopskoj paradi ponosa, koju je organizovala Nacionalna mreža protiv homofobije i transfobije (facebook.com/SkopjePride), učestovali su i potpredsednik vlade Severne Makedonije za evrointegracije Bojan Maričić, ministarka rada Jovana Trenčevska i ambasadorka SAD Kejt Mari Berns.

Održavanje treće po redu Parade ponosa u Skoplju ranije danas su podržali predaednik Severne Makedonije Stevo Pendarvski i premijer Dimitar Kovačevski, koji je ocenio da je to „jedan od značajnih demokratskih događaja“ u njegovoj zemlji.

Komentari

Vaš komentar