Održana treća Povorka ponosa u BiH, bez incidenata

Region 25. jun 202220:11
Podeli:
Izvor: F.Z/N1

U Sarajevu je danas održana treća Povorka ponosa, a cilj učesnika bio je da ukažu na ugroženost LGBTIQ+ populacije u bosanskohercegovačkom društvu.

Povorka ponosa okupila je više od hiljadu učesnika koji su nakon 17 časova krenuli od Večne vatre ka kompleksu sarajevskih muzeja, a na čelu kolone organizatori su istakli transparent s natpisom „Porodično okupljanje“.

Poruku sa Povorke ponosa poslao je i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ocenivši da je reč o protestu građana za veća prava, komentarišući političke i homofobične komentare na društvenim mrežama.

Učesnici su nosili transparente s porukama: „Ljubav nije privilegija“, „Želimo se voljeti bez straha“ i „Naša ljubav nije grijeh“, ali i političke poruke: „Antifašizam je naš izbor“, „Javni prostor mora biti slobodan“ i „Oslobodimo institucije i ulice“.

Pored Edina Forte tu je i nekoliko drugih političara, ali i muzičari i umjetnici poput Damira Imamovića, glumca Mikija Trifunova, parlamentarac Damir Arnaut, jedan od potpredsednika Naše stranke Mirsad Čamdžić i drugi.

Komentari

Vaš komentar