Održana komemoracija žrtvama zločina u Gruborima

Region 25. avg. 202114:55 > 17:422 komentara
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Hrvoje Jelavic

U zaseoku Grubori u blizini Knina je održana komemoracija za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon akcije Oluja u selu Plavnom i tom zaseoku na današnji dan 1995. godine, a komemoraciju su organizovali Srpsko narodno veće (SNV) i Veće srpske nacionalne manjine šibensko - kninske županije.

Komemoraciji su prisustvovali potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević i predsednik SNV Milorad Pupovac, kao i poslanica Samostalne demokratske srpske stranke Anja Šimpraga, kao i predstavnici Grada Knina i županije šibensko – kninske.

Povezane vesti

„Pravde, koju država treba osigurati i sprovesti nakon svakog zločina, u ovom konkretnom slučaju nema. Treba to otvoreno priznati, koliko god to bila poražavajuća činjenica“, izjavio je Milošević, a preneo HRT.

Naglasio je da, koliko god zapravo taj zločin bio strašan, još strašnije i užasnije je ono što se dogodilo posle.

„Bez obzira na to što nema odgovarajućeg pravosudnog epiloga, ne možemo se praviti da se zločin nije dogodio“, izjavio je Milošević.

U Gruborima je 25. avgusta 1995. godine ubijeno petoro srpskih civila, među kojima je najstarija Marija Grubor, rođena 1905. godine, spaljena u porodičnoj kući, dok su ostali upucani ili ubijeni noževima, dok je sudbina Jovana Grubora (73) ostala nepoznata, a pretpostavlja se da je njegovo telo izgorelo u kući.

Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balša Božović, koji je, kako je navedeno u saopštenju te organizacije, naglasio da je procesuiranje zločina počinjenih prema civilima u ratovima devedesetih godina najvažniji deo suočavanja sa prošlošću u celom regionu i da je to korak bez kojeg nisu mogući pomirenje i miran suživot.

„Danas smo ovde u Plavnu i Gruborima da odamo počast ubijenim civilima srpske nacionalnosti kojima je tokom i nakon Oluje ukinuto pravo na život samo zato što su bili Srbi i kako ih nikada ne bismo prepustili zaboravu“, poručio je Božović.

Zločin u Gruborima pripisuje se pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko, ali niko od njenih pripadnika nije odgovarao, pošto je 2019. Vrhovni sud Hrvatske oslobodio optužbe za ratni zločin dvojicu njenih pripradnika, Frana Drlja i Božu Krajinu.

Komentari

Vaš komentar