Odluka slovenačke vlade o vakcinaciji u državnoj upravi proglašena neustavnom

Region 06. dec 202119:052 komentara
Izvor: Stringer/AFP

Ustavni sud Slovenije proglasio je neustavnom odluku slovenačke vlade da u službenim prostorijama državne uprave mogu da rade samo vakcinisani i oni koji su preboleli kovid-19 i na taj način stekli imunitet.

Vlada Janeza Janše donela je sredinom septembra ove godine odluku da državni službenici mogu da dolaze na posao samo ako su vakcinisani ili preboleli kovid, ali nije stupila na snagu jer su sindikati zaposlenih tražili od Ustavnog suda da proveri njenu ustavnost i do sada je bila samo „suspendovana“ do konačne presude, prenela je Hina.

Ustavne sudije su u presudi navele da je takozvani „PC uslov“ za dolazak na posao, koji „znači samo vakcinisani i preboleli“, zapravo jednak uvođenju obavezne vakcinacije za zaposlene, te da tako nešto ne može biti propisano podzakonskim aktima ili odlukama vlade već zakonima, u ovom slučaju to pitanje treba rešiti dopunom zakona o zaraznim bolestima.

Odredba Vlade o „PC uslovu“ nije u skladu sa članom 120 slovenačkog ustava i nije doneta u skladu sa zakonskim zahtevima koje za vakcinisanje zaposlenih određuje zakon o zaraznim bolestima, navodi se u saopštenju ustavnih sudija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar