Obeleženo trideset godina od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču

Region 02. jul 202213:59 > 22:0625 komentara
Podeli:

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici boračkih udruženja i nestalih osoba u proteklom ratu u BiH položili su vence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali poštu za više od 3.200 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, državni sekretar u Ministarstvu za rad Srbije Miodrag Kapor, delegacija parlamenta Republike Srpske, delegacije srpskih predstavnika u parlamentu i zajedničkim institucijama BiH, načelnici opština regije Birač i grada Zvornika, opština Gornjeg Podrinja, kao i Jagodine i Nikšića.

Cveće su položile i delegacija Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) i predstavnici međunarodnih organizacija.

Izvor : Sandro Sekulić/N1

Prethodno je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju služio parastos za stradale Srbe.On je poručio da je ovo mesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva.

Patrijarh Porfirije je, nakon parastosa ,poručio da Bog podjednako gleda na svakog čoveka.

Izvor : Sandro Sekulić/N1

„Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja – mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo“, rekao je patrijarh srpski.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu, a organizuje se povodom trideset godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo.

Izvor : Sandro Sekulić/N1
Komentari

Vaš komentar