Obeleženo 79 godina od Bitke na Kozari

Region 03. jul 202115:588 komentara
Podeli:
Izvor: Srna

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Centralnom spomen-obeležju, na Mrakovici obeležena je 79. godišnjica Bitke na Kozari. Bitka je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je proterano i internirano u logore.

Milorad Dodik je, tokom obeležavanja 79 godina od Bitke na Kozari, rekao da je srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije i istakao da se na specifičan način borbe vode i danas, prenosi RTRS.

„Borimo se za slobodu i za državu i moramo očuvati Republiku Srpsku“, poručio je Dodik.

Istakao je da se mora obezbediti pamćenje zbog budućih generacija.

„Ne smemo da zaboravimo svoje žrtve. Srpski narod je svojom naivnošću svoje pobede podelio sa drugim narodima na ovom prostoru i sa tim moramo da raskinemo“, istakao je Dodik.

Ponovio je očekivanje da će jednog dana Republika Srpska i Srbija biti jedna država.

„Desiće se istorijski momenat. Moramo biti strpljivi“, rekao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je napomenuo da ponovo iz germanskog sveta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvek bila simbol snage i stradanja.

Podsetila je na strahote koje je ovaj narod morao da preživi i istakla da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti.

Cvijanović je istakla značaj Republike Srpske i njenih institucija koje su garant opstanka srpskog naroda i njegove slobode na ovim prostorima.

„Istorija treba da nas nauči kako treba da se ponašamo u budućnosti“, rekla je Cvijanović i dodala da je srećna što u teškim vremenima može da se osloni na Srbiju.

Komentari

Vaš komentar