Obeleženo 30 godina Armije Severne Makedonije

Region 18. avg 202214:294 komentara
Podeli:
Izvor: Robert Atanasovski/AFP (arhiva, ilustracija)

Centralna svečanost proslave 30 godina Armije Severne Makedonije (ARSM) održana je na Dan armije u kasarni "Ilinden" u Skoplju.

Povodom Dana armije, 18. avgusta, održan je i defile ešelona sastavljenih od pripadnika svih komandi i jedinica ARSM i savremenih borbenih vozila kojima raspolaže, a predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant Stevo Pendarovski je „Ordenom vojnih zasluga“ odlikovao prvog makedonskog ministra odbrane Trajana Gocevskog, Logističku bazu pri Armiji i Organizaciju rezervnih oficira.

Svečanosti u kasarni „Ilinden“ su prusustvali i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, ministarka odbrane Slavjanka Petrovska, načelnik Generalštaba general-potpukovnik Vasko Đurčinovski, predstavnici parlamenta i diplomatskog kora i penzionisani pripadnici Armije.

„Danas sa ponosom i dostojanstvom obeležavamo Dan Armije – 18. avgust. Proslavljamo 30. godišnjicu naše armije, koja je stub bezbednosti, odbrane, stabilnosti i poverenja kao ravnopravan član jedne od najmoćnijih vojno-bezbednosnih alijansi – NATO-a“, rekao je Kovačevski.

Ocenio je da je ARSM moderna armija sa visokim standardima, ravnopravna drugim moćnim članicama Alijanse, sa čijim vojskama učestvuje u brojnim misijama.

„Armija je svima nama uvek na prvoj liniji pomoći i podrške, a mi predano nastavljamo da je modernizujemo za ozbiljnu borbenu gotovost, stvarajući najpovoljnije uslove za vojno i civilno osoblje“, istakao je Kovačevski.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je, u izjavi medjima, istakao je da je ARSM kohezivna snaga makedonskog društva i istakao da jubilej proslavlja u vreme kada je zemlja već dve godine članica NATO.

Centralna svečanost je jedna od završnih aktivnosti kojima je obeleženo 30 godina od formiranja ARSM, među kojima su bile i otvorena manifestacija za građane na Vojnom stadionu, tribine, sportska takmičenja i proslave u jedinicama.

Na Vojnom stadionu u Skoplju u sredu uveče je održana prezentacija veština vojnih specijalaca, kao i novih šest lakih oklopnih transportera američke proizvodnje koji su nedavno stigli i koji će, istaknuto je, značajno unaprediti borbenu gotovost Armije.

Do kraja godine bi ARSM trebalo da dobije još 27 takvih „hamvi“ vozila koje proizvodi američka kompanija „Oškoš“, a plan je da do 2028. bude modernizovana sa ukupno 96 lakih oklopnih vozila.

Za Dan Armije Severne Makdonije izabran je 18. avgust, dan kada je 1943. godine na Slavej planini formiran bataljon „Mirče Acev“, koji se smatra prvom organizovanom vojnom formacijom Narodnooslobodilačke vojske (NOV) u Makedoniji.

Komentari

Vaš komentar