Novih 305 zaraženih koronavirusom i 11 smrtnih slučajeva u Severnoj Makedoniji

Region 28. feb. 202118:32 > 18:44
Podeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI/AFP

U Severnoj Makedoniji registrovano je 305 novih slučajeva koronavirusa, a još 11 osoba je umrlo od te zaraze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Novi broj zaraženih potvrđen je u prethodna 24 sata testiranjem 2.533 uzorka, od kojih je pozitivno 12,04 odsto.

Od koronavirusa u Severnoj Makedoniji do sada je umrlo 3.137 osoba, dijagnostikovano je 102.787 zaraženih, a aktivnih slučajeva danas je 8.417.

Institut za javno zdravlje je registrovao da je ozdravilo još 167 pacijenata, pa je ukupan broj izlečenih porastao na 91.233.

U Severnoj Makedoniji urađeno je ukupno 522.518 testova na prisustvo koronavirusa.

Povučen avans za Sinofarmove vakcine, ali se ne odustaje od dogovora

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije potvrdilo je da je povuklo avans koji je uplatilo za vakcine kineskog Sinofarma, ali je je istaklo da dogovor nije otkazan.

Avans koji je uplatilo Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije, kako su preneli lokalni mediji, povučen je na zahtev Minstarstva spoljnih poslova Kine radi usaglašavanja dokumentacije ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

„Razgovori su u završnoj fazi, ali se ne radi o otkazivanju dogovora. Vakcine protiv kovida 19 kineskog ‘Sinofarma’ u najkraćem mogućem roku će stići u našu zemlju“, kažu u Ministarstvu zdravlja Severne Makedonije.

Informaciju da je povučen avans za kupovinu Sinofarmove vakcine prva je u subotu objavila opoziciona VMRO DPMNE.

Ugovor o kupovini 200.000 kineskih vakcina ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je potpisao 8. februara.

Makedonski zvaničnici su nekoliko puta dolazak tih vakcina pomerali, a poslednja očekivanja premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva je bilo da će stići do kraja februara.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar