Novi vladin paket podrške građanima Crne Gore – vredan 160 miliona evra

Region 29. jan. 202116:31 > 16:36
Podeli:
Vlada CG
Izvor: Anadolija/Miloš Vujović

Vlada Crne Gore predstavila je novi paket mera podrške građanima i privredi, vredan oko 160 miliona evra, javlja Anadolija. Savetnica premijera Zdravka Krivokapića za ekonomska pitanja Gordana Radović rekla je da je paketom mera obuhvaćeno 100 hiljada građana.

Kako je saopšteno iz Vlade, novi paket mera je kriznog karaktera i samo je prvi korak ka sveobuhvatnijoj pomoći u narednom periodu.

„Ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, koji je uglavnom težak u crnogorskoj ekonomiji. Paket omogućava Vladi da malo bolje razmisli o određenim razvojnim politikama koje će biti implementirane kroz budžet i naredni period rada izvršne vlasti“, kazao je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni detalji paketa podrške Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja.

On je istakao da će 40 miliona evra od ukupnog iznosa paketa pomoći biti iz direktne budžetske podrške, što je na nivou šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal.

„Mere su krizne i ovo je samo prvi korak jednog sveobuhvatnog paketa podrške građanima i privredi. Naredni korak je deo koji se odnosi na kreditne aspekte“, saopštio je Milatović.

Paketom je obuhvaćena podrška za više od 100 hiljada građana, što je skoro svaki peti stanovnik Crne Gore.

Jednokratna pomoć za penzionere i nezaposlene

„Prvi put smo proširili pomoć penzionerima koji primaju male penzije, tako što smo dali jednokratnu pomoć od 50 evra svima koji primaju penziju manju od minimalne zarade, odnosno ispod 222 evra“, dodao je Milatović.

Vlada je, kako je kazao, mislila i na ljude koji su na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) i kojima je na neki način smanjena mogućnost vraćanja na tržište rada.

„Svima koji su se na kraju prošle godine našli na evidenciji Zavoda, dali smo jednokratnu pomoć do 100 evra, odnosno onima koji trenutno ne primaju nikakvu naknadu dali smo 100 evra, dok smo svima drugima koji primaju naknadu manju od 100 evra dali dopunu do 100 evra“, precizirao je Milatović.

Vlada će paketom mera pomoći i porodice koje imaju najteži socijalni status u zemlji, kao i one koji primaju materijalno obezbeđenje i lične invalidnine.

Kada je u pitanju podrška privredi, Milatović je objasnio da je Vlada, kada je reč o subvencijama na zarade, proširila vrstu ugroženih delatnosti.

U sklopu paketa mera je podrška novom zapošljavanju.

„Time ćemo poslodavce koji zaposle ljude koji se trenutno nalaze na Zavodu, a kojih ima skoro 50 hiljada, osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 90 odsto bruto prosečne zarade u ovoj godini, 60 odsto u narednoj i 30 odsto u 2023., za sve koje zaposle do kraja ove godine“, rekao je Milatović.

Paketom mera obuhvaćeno 100.000 građana

Savetnica premijera Zdravka Krivokapića za ekonomska pitanja Gordana Radović rekla je da je paketom mera obuhvaćeno 100 hiljada građana.

„To znači, direktno ili indirektno, da će ovim paketom svaka porodica osetiti podršku“, tvrdi Radović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić smatra da je Vlada uspjela da napravi mere koje su mnogo jače nego ikad implemetirane u Crnoj Gori.

„Mere će sigurno podržati, od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, privredu, a s naše, koji imamo u resoru socijalno staranje, ugrožene građane“, kazao je Spajić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da je u okviru paketa podrške Ministarstvo izašlo sa setom mera za podršku poljoprivredi, ribarstvu i ostalim pogođenim sektorima.

„Pokušali smo da objedinimo zahteve proizvođača, trgovaca, ali i zakonske regulative koje se tiču ove oblasti, posebno Zakon o zaštiti konkurencije“, rekao je Stijović.

Merama za poljoprivredu i ribarstvo obuhvaćeni su proizvodi ribarstva, akvakulture i poljoprivredni proizvodi, a one obuhvataju povlačenje i skladištenje viškova poljoprivrednih proizvoda i pomoć u distribuciji, podršku proizvođačima i ribarima u cilju održavanja stabilnosti cena i dohotka, kao i ustupanje viškova proizvoda javnim ustanovama, uz nadoknadu prozivođačima od 100 odsto proizvodne vrednosti od tih proizvoda.

„Imam ličnu molbu prema građanima da kupuju domaće da bi pomogli svojim komšijama. Tu se pokažite da ste patriote, svaki vaš evro koji bilo ko od vas uloži u domaći proizvod, ulazi u budžet i omogućava vašim komšijama, prijateljima i građanima da žive i rade“, poručio je Stijović.

Komentari

Vaš komentar