Novi visoki predstavnik u BiH Šmit stigao u BiH

Region 31. jul. 202111:29 > 22:406 komentara
Podeli:

Novoimenovani visoki predstavnik Kristijan Šmit stigao je u petak sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posetio manastir Tvrdoš kod Trebinja i Blagajsku tekiju.

Šmit je izrazio divljenje prema bogatom kulturnom nasleđu Bosne i Hercegovine.

Povezane vesti

Istakao je da se samo kroz zajedničke napore i posvećenost celog društva, te uz podršku i pomoć međunarodne zajednice, Bosna i Hercegovina može vratiti na put napretka i zaustaviti značajan odliv mlađe populacije, saopšteno je iz OHR-a.

Šmit sutra zvanično stupa na funkciju Visokog predstavnika u BiH, na kojoj će zameniti Valentina Incka, koji je na toj dužnosti bio 12 godina.

Nekoliko dana pre isteka mandata, Incko je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, što je izazvalo reakciju političara iz RS, koji su, kao odgovor na Inckovu odluku, odlučili da bojkotuju rad zajedničkih institucija BiH.

Šmit je uoči dolaska u BiH u intervjuu za Dojče vele izjavio da se oštro pritivi ideji o narušavaju teritorijalnog integriteta i razmeni teritorija na području zapadnog Balkana.

Dodao je da je jedan od njegovih ciljeva poboljšanje funkcionalnosti BiH, kao i sprečavanje odlaska mladih, obrazovanih ljudi iz BiH.

Novi visoki predstavnik je istakao da u BiH dolazi da radi u interesu svih njenih naroda, uključujući i Srbe, ali i pripadnika „ostalih“ i nacionalnih manjima, a svima u BiH je poručio: „Samo opušteno“.

Kako je ranije najavljeno svečanost povodom stupanja Šmita na dužnost trebalo bi da se održi u ponedeljak, 2. avgusta.

Komentari

Vaš komentar