Nova politička kriza u Crnoj Gori, buru pokrenula izjava o Srebrenici

Region 07. apr. 202119:38 > 20:3530 komentara
Podeli:

Najava smene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog iznetog stava o Srebrenici, donela je novu nestabilnost Vlade Crne Gore, koja od osnivanja stoji na staklenim nogama. Mišljenja na političkoj sceni su podeljena, a nezadovoljstvo se izlilo i na ulice.

Jedan od 12 apostola, kako ih je nazvao Krivokapić, ne propoveda principe crnogorske vlade. To ga može koštati ministarske fotelje, ukoliko premijer dobije podršku većine u skupštini. Za sada je nema ni u vladajućoj koaliciji. Svoje „ne“ već je rekao Demokratski front. Kažu, premijer ih nije konsultovao.

„A da se konsultovao mi bismo mu svakako rekli da se ne izaziva i da nije ni vreme niti ima bilo kakve potrebe da se izaziva kriza vlade, kao što je izazvana ovog trenutka. Mislim da je važno da se izjasni i ministar Leposavić“, kaže Andrija Mandić iz Demokratskog fronta.

Povezane vesti

Izjašnjavanje je ministru i poljuljalo poziciju. Na pitanje poslanika DPS-a, 26. marta je rekao da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid “kad se to i nedvosmisleno utvrdi“, osporivši legitimitet Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je takvu presudu i doneo.

Iz pokreta URA poručuju podržaće predlog za smenu ministra koji, kažu, nije podneo DPS, već premijer.

„I nećemo donositi odluke ni pod pritiskom opozicije ni pod pritiskom vlasti ni pod pritiskom stranih centara, unutrašnjih centara moći, kriminala ili bilo koga drugog. Mi vodimo proevropsku politiku potpisali smo sporazum, kome se to ne sviđa neka traži nove partnere“, kaže Dritan Abazović.

Potez predsednika vlade razljutio je i neke građane.

„Ko na brdu ak’ i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom“, podseća na Njegoševe reči premijer. Sa tog brda, putem otvorenog pisma građanima, poručuje „nisam izdajnik“.

„Nakon 30. avgusta poneo sam krst mog naroda koji je bio otpisan od strane različitih centara moći, što inostranih, što domaćih. Naroda koji se vratio nakon dugog sna i pokazao da ne namerava da povije kičmu i dopusti da ga zauvek odnesu kovitlaci istorije. Draga braćo i sestre, ja taj krst nosim i danas“, navodi u otvorenom pismu crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Krst može poneti i van premijerskog mesta, ukoliko ne dobije podršku u skupštini. To je jedan od tri moguća scenarija. Druge dve mogućnosti su izglasavanje nepoverenja ministru ili njegovo povlačenje, smatra Jovana Marović. Poslednja je, prema njenom mišljenju, najbolja, ali teško izvodljiva.

„Ovo jeste na neki način deo taktike DPS da se na neki način, pod znacima navoda, otkrije ko u vladi ima suprotne stavove sa tim principima, ali u svakom slučaju ministar mora da odgovara za one stavove koje je izneo u samom parlamentu“, kaže izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović.

Nije isključeno da ministar Leposavić ostane na poziciji, ali je moguć i kompromis – da novi kandidat za ministra bude blizak Demokratskom frontu, smatra Milan Krstić. Dodaje i da tom frontu vetar u leđa daje pisanje beogradskih medija.

„Sve što uradi premijer Krivokapić, faktički od prvog dana se čeka, u određenim medijima u Beogradu na nož i sve se hiperboliše. To nije bio slučaj samo za premijera Krivokapića, to je bilo i za pokojnog Amfilohija Radovića i za druge aktere u Crnoj Gori koje su bliske, da tako kažemo, toj struji koja je bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori“, kaže Krstić.

Zajednički imenitelj političarima koji čine crnogorsku vladu je držanje DPS-a Mila Đukanovića u opoziciji. Ali je pitanje da li će progutati knedlu njihove podrške u skupštini za smenu ministra.

Komentari

Vaš komentar