Nova optužnica protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića

Region 30. mar. 202107:08
Podeli:
Izvor: N1

Protiv osnivača i bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića podignuta je nova optužnica kojom su obuhvaćene još 22 osobe, zbog finansijskih malverzacija teških više od 18 milijardi kuna, objavilo je tužilaštvo.

Zagrebačko tužilaštvo u saopštenju, u kojem nisu navedena imena optuženih, već godine rođenja, navodi da ih tereti da su od 2010. do 2017. u Zagrebu, preko 13 trgovačkih društava, pribavljali finansijska sredstva unovčavanjem menica u kojima je lažno navedeno da su izdane za vrednost primljenu u robi, odnosno da su sprovodili model koji je predstavljao prikriveno kreditiranje trgovačkog društva iz Zagreba i ostalih društava iz koncerna.

POVEZANE VESTI

Ta društva su, kako se dodaje u saopštenju, bila prekomerno finansijski izložena prema bankama i kada je postajala zabrana da ih banke kreditiraju.

Prvooptuženi je Todorić, dok su drugo, treće i četvrto optuženi bivši članovi uprave Agrokora.

Optuženi se terete da su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu meničnih potraživanja kojima se u finansijskim institucijama otkupljuju navedene menice. Navedene menice izdate su na osnovu sklapanih ugovora o finansijskom zajmu, a ne za primljenu robu.

Na traženje prvooptuženog ostali su potpisali radi predaje na otkup ukupno više od 3.000 menica koje sadrže takve lažne navode, na iznos veći od 18 milijardi kuna.

U saopštenju se, medju ostalim, navodi da je novac pribavljen otkupom takvih menica kontinuirano doznačavan trgovačkom društvu iz Zagreba, a to ih je trgovačko društvo, po dospeću iskupa menica u finansijskim institucijama, otkupljivalo.

Ivica Todorić se u nekoliko slučajeva tereti za malverzacije u Agrokoru.

U toku je suđenje Todoriću i još 14 osoba, među kojima su njegovi sinovi i bivši Agrokorovi menadžeri, zbog finansijskih malveracija u tom posrnulom koncernu, teških oko 1, 2 milijardi kuna. Taj slučaj javno je poznat kao „veliki Agrokor“.

Većina optuženih su bili članovi uprave ili nadzornog odbora Agrokora, osim dvoje koji su bili zaposleni u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za posrnuli koncern.

Todorić je u oktobru prošle godine na sudu u Zagrebu prvostepeno oslobođen u slučaju nazvanom „mali Agrokor“ optužbe da je posrnuli koncern oštetio za 1,25 miliona evra.

Po otvaranju afere Agrokor krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (oko milion evra) i zabranu napuštanja Zagreba.

Komentari

Vaš komentar