Nova metodologija proširenja EU za Crnu Goru: Vladavina prava ključni uslov

Region 16. maj. 202111:003 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Nijedno poglavlje neće moći da bude zatvoreno pre nego što se ispune sva prelazna merila koja se tiču vladavine prava, ključna je novina iz nove metodologije za vođenje pregovora sa Crnom Gorom, koju je Savet EU usvojio pre nekoliko dana u Briselu, preneo je podgorički Dan.

Kako je saopšteno, članovi Saveta EU doneli su odluku da se primeni nova metodologija u pristupnim pregovorima za Srbiju i Crnu Goru.

Povezane vesti

“U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno poglavlje ne bi trebalo zatvoriti pre nego što se ispune privremena merila za dva poglavlja vladavine prava. Takođe, treba razmotriti korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi i neće biti potrebno usvajati nove mape puta”, navodi se u dokumentu koji je ranije obelodanio evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji.

Dokument precizira da će akcioni planovi biti ažurirani nakon što se ispune privremena merila iz poglavlja 23 i 24 i postave zatvarajuća merila. Navodi se da će to omogućiti da ova dva poglavlja uzmu u obzir specifična ključna pitanja identifikovana u vezi sa funkcionisanjem demokratskih institucija i reformom javne uprave, što će pomoći boljem usmeravanju reformi u toj oblasti.

Crna Gora pregovore o pristupanju sa EU vodi od 2012. godine, a ranije je odlučeno da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, budu zatvorena poslednja.

U dokumentu o novoj metodologiji za Crnu Goru naglašava se da će Evropska unija zadržati i dalje ojačati snažni fokus na temeljne reforme. Izveštavanje o ispunjavanju obaveza će se nastaviti kako je predviđeno u pregovaračkim okvirima, kako bi se obezbedilo dovoljno vremena za neophodne reforme pre nego što se pregovori konačno zatvore.

Komentari

Vaš komentar