Nije pronađena masovna grobnica u dvorištu nane Fate Orlović

Region 13. apr. 202216:10
Podeli:
Izvor: Elman Omic/Anadolu Agency

Završena je ekshumacija i ništa nije pronađeno u Konjević Polju, na lokalitetu na kojem se ranije nalazila bespravno sagrađena pravoslavna crkva, u dvorištu nane Fate Orlović, potvrdila je za N1 portaprolka Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Pročitajte još:

“Prekopala se površina na kojoj je bila pravoslavna crkva i ispod temelja nije ništa pronađeno“, istakla je Fazlić, dodajući da je time ekshumacija okončana.

Ekshumacija je započela u sredu kako bi se proverile informacije o eventualnom postojanju masovne grobnice na ovom lokalitetu.

Prema rečima portparolke Instituta za nestale osobe BiH, informacija o posmrtnim ostacima ispod temelja crkve do Instituta je došla u nekoliko navrata iz različitih izvora.

Međutim, provera tih navoda nije bila moguća zbog postojanja same crkve.

“Nakon što je ona uklonjena, podnesen je zahtev za ekshumaciju kako bi se ovi navodi proverili, kako bi se svaka sumnja u postojanje grobnice bošnjačkih žrtava na ovom lokalitetu proverila“, rekla je Fazlić.

Napomenula je da su u ranijem periodu proveravali teren oko same crkve, dvorište crkve, posebnim sondama kojima se ispitivalo tlo na tom mestu.

“Tada nisu utvrđene promene u sastavu tla koje bi ukazivale da se tu nalaze posmrtni ostaci, odnosno grobnica“, navela je Fazlić.

Komentari

Vaš komentar