Ni posle 27 godina nije otkriveno ko je hteo da ubije Kiru Gligorova

Region 03. okt 202215:094 komentara
Izvor: Youtube/screenshot/Al Džazira

Pre 27 godina, 3. oktobra, izvršen je atentat na prvog predsednika Republike Makedonije Kiru Gligorova, koji je preživeo sa teškim povredama glave.

Kako je objavila državna agencija MIA, ostaje nepoznato ko stoji iza atentata, a istražni postupak protiv nepoznatog počinioca i dalje je otvoren.

Istragom je utvrđeno da je atentat bio dobro pripremljen i organizovan i da je samo srećna okolnost što je predsednik Gligorov preživeo atentat.

Napad je izvršen „autobilom bombom“ 3. oktobra 1995. godine u 9.50 časova u ulici „Makedonija“ ispred hotela „Bristol“ u Skoplju kada se Gligorov u službenom vozilu kretao iz svoje rezidencije na radno mesto u Sobranju.

U automobilu „sitroen ami 8“ bilo je sakriveno 20 kilograma eksploziva, koji je aktiviran daljinskim upravljačem kada se vozilo sa Gligorovom kretalo ka zgradi parlamenta. Pre eksplozije, predsednikovo službeno vozilo usporio je „fića“ u ulici „Makedonija“, jednoj od centralnih gradskih ulica.

U atentatu na Gligorova je poginuo njegov vozač Aleksandar Spirovski, a povređen telohranitelj Ilčo Teovski. Od posledica zadobijenih povreda preminuo je i slučajni prolaznik Hristo Hristomanov, a povređeni su i Klime Korobar i Jovan Atanasovski.

U istrazi je pretreseno 30.850 vozila i pregledano više od 15.000 predmeta, identifikovano je više od 188.000 ljudi, od kojih je 19.000 bilo pretreseno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavilo je i nekoliko informativnih razgovora sa ljudima za koje je smatralo da su mogući izvršioci atentata, ali su svi nakon saslušanja pušteni.

Komentari

Vaš komentar