Nemački zvaničnik: Crtanje novih granica na Balkanu je opasan put

Region 16. apr 202112:0511 komentara
Podeli:
Balkan
Izvor: pixabay.com

Zemlje na Zapadnom Balkanu imaju budućnost samo kao multietnička i multiverska društva, poručio je državni sekretar za Evropu u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot, povodom nezvaničnog diplomatskog dokumenta, objavljenog na slovenačkom portalu „Necenzurisano“, a koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno uputio u Brisel. U tom dokumentu iznete su ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

„Regionalno pomirenje i saradnja su ključ za mir, demokratiju i prosperitet. Crtanje novih granica je opasan put“, napisao je Rot na Tviteru.

Zvaničnici iz Evrope i regiona reagovali su na diplomatski „non pejper“, a novinar N1 Slovenija Miha Orešnik rekao je da se među stručnjacima za međunarodne odnose u Sloveniji danima „šuškalo“ o njegovom postojanju.

“Razgovarao sam sa par stručnjaka za međunarodne odnose i rekli su mi da se šuškalo već danima o postojanju tog dokumenta, ali da su svi čekali šta će od toga biti”, rekao je Orešnik za N1.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je povodom sadržaja „non pejpera“ izjavila da su takve izjave opasne i zabrinjavajuće, javila je turska državna agencija Anadolija.

Janša, za koga su neki portali iz BiH objavili da je predao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu  tzv. „non-pejper“,  demantovao je tu informaciju. Portparol Evropske komisije Peter Stano tvrdi da je priča izmišljena.

„Tu je pozicija EU vrlo jasna i tu nema ništa što je potrebno menjati. Mi treba da radimo na regionalnoj saradnji i pomirenju. To je ideja i logika pristupnog procesa – pokušaj da se reše sva pitanja kako proces ne bi otišao u opasna područja, držeći se evropskih zakona i načela”, poručuje Stano.

Ideju o raspadu BiH, iznetu u „non pejperu“ oštro su odbacili i ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA), kao i hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Zvaničnici u Sarajevu upozorili su da bi takav scenario otvorio Pandorinu kutiju i uveo region u novi ratni sukob.

Komentari

Vaš komentar